De kleurige klokjes van fritillaria soorten zijn in het voorjaar een waardevolle aanwinst voor elke tuin.

De Keizerskroon (Fritillaria imperialis) is met de gele of oranje bloeiwijzen op 60-90 cm hoge stengels zonder twijfel de bekendste soort. Populaire rassen zijn ‘Maxima Lutea’ met grote, goudgele bloemen, ‘Aurora’ met oranje en ‘Maxima Rubra’ met grote, oranjerode bloemen.

Twee andere soorten lijken er wel wat op, maar zijn veel minder bekend. Fritillaria persica ‘Adiyaman’ bloeit in trossen van intens donker violette bloemen op ongeveer 80-100 cm hoge stengels. Fritillaria pallidiflora stelt geen bijzondere eisen. Deze soort heeft gele bloemen op 40-50 cm hoge stengels.

De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) met haar sierlijke klokjes op 20-30 cm hoge stengels, is minder opvallend dan de eerder genoemde soorten. De bloemen hebben een dambord-patroon in wit (‘Aphrodite’ en ‘Alba’), purper (‘Orion’) of grijsviolet (‘Emperor’).

Zeldzaamheden die tegenwoordig echter in toenemende mate worden aangeboden zijn Fritillaria michailovskyi met roodbruine bloemen met gele rand, de erop lijkende Fritillaria pyrenaica en Fritillaria camtschatcensis met donkerpurperen bloemen. Deze soorten worden 15 tot 30 cm hoog.

Fritillaria Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   April, Mei

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Ongevoelig voor ziekten

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   1,25 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Fritillaria

  De standplaats van de Fritillaria

  Voor iedere tuin is binnen dit veelzijdige plantengeslacht een passende soort te vinden. Het mooiste effect bereikt u als u de bollen in kleine groepjes plant. Op zonnige plaatsen kunnen keizerskronen na verloop van tijd grote groepen vormen. Kievitsbloemen komen in de natuur in uiterwaarden voor. Ze verwilderen goed aan de rand van een vijver of onder struiken. De overige botanische soorten zijn thuis op open plekken in bossen of op rotsachtige hellingen. Plant ze daarom onder loofbomen of voor een muurtje.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Als de bollen uitlopen verwijdert u de afdekking, op een dunne laag na. Organische volledige mest om de planten verdelen en oppervlakkig in de grond werken. Snij uitgebloeide bloemen af. Laat de bladeren nog even staan. Nu is ook een gunstige tijd om het zaad van wilde soorten te zaaien. Plant gekochte bollen zo spoedig mogelijk. De optimale plantdiepte voor keizerskronen is 30 cm, voor Fritillaria persica 15-20 cm, voor de kleine soorten 5-10 cm. Met bladeren of compost afdekken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop zo groot mogelijke bollen. Deze brengen de grootste bloemen voort. Ze moeten vast en vlezig zijn. Koop nooit bollen met zachte of beschimmelde plekken. Ze mogen ook geen andere beschadigingen hebben. Om de drie of vier jaar haalt u de bollen in het najaar uit de grond. De broed bollen er voorzichtig afhalen en opnieuw planten. Alle bollen direct planten. U kunt ze desnoods voor korte tijd in vochtige turf bewaren. Zon of halfschaduw. Fritillaria soorten gedijen ook in lichte schaduw, op de keizerskroon na, die de voorkeur geeft aan volle zon. Doorlatende grond. De planten hebben voedselrijke, diep losgemaakte en humusrijke grond nodig. In zware grond, in het bijzonder na een zeer natte winter, kunnen de bollen rotten. Daarom is het verstandig om al bij het planten voor een goede drainage te zorgen. Meng door zware grond zand en compost. In noodgevallen kunt u de bollen opgraven en op een andere plaats planten.