De voor de tuin geschikte cyclaam soorten lijken sterk op elkaar. Ze groeien uit langwerpige of ronde knollen. Deze bevatten saponienen, stoffen die in hoge concentraties giftig zijn voor de mens.

De bladeren kunnen uiteenlopende vormen hebben. De bovenkant is in de meeste gevallen donkergroen met aparte zilvergrijze tekeningen. De onderkant is bordeauxrood. Aan de bladeren kunt u de verschillende soorten goed herkennen.

De bloemen zijn bijzonder attractief met hun teruggeslagen bloembladeren in witte, roze of karmijnrode tinten. Cyclamen zijn er als voorjaars- en najaarsbloeiers.

Tot de voorjaarsbloeiende soorten behoort Cyclamen coum met een bloeiperiode van februari tot april. Ze is weliswaar winterhard, maar de vroege bloemen kunnen gemakkelijk bevriezen. Eveneens in het voorjaar bloeit Cyclamen repandum met hartvormige, langs de rand ingekerfde bladeren. Deze soort heeft roze of witte bloemen en bloeit van maart tot mei.

Een van de najaars bloeiende cyclamen is Cyclamen hederifolium, die van september tot oktober met haar bloemen pronkt en in de winter haar groen gemarmerde, klimopachtige bladeren behoudt. In de zomer sterven deze dan echter wel af. Andere najaarsbloeiers zijn Cyclamen cilicium en Cyclamen mirabile. Beide rassen zijn helaas vorstgevoelig.

Cyclaam Eigenschappen

Bloeiperiode:

  Februari, Maart, April, Mei, September, Oktober

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Giftig

Standplaats:

  Halfschaduw, Schaduw

Grond:

  Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

  10 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Cyclamen

De standplaats van de Cyclaam

Alle cyclamen hebben in de bloeiperiode licht vochtige grond nodig. Gedurende de rest van het jaar geven ze de voorkeur aan droge grond. Zorg voor een beschutte plaats, zo mogelijk in de schaduw van houtige gewassen. In een beschaduwde border tegen de muur van een huis zijn cyclamen met hun mooi getekende bladeren en bijzondere bloemen een prachtige basisbeplanting. Maar het zijn ook populaire planten voor een beschaduwde rotstuin. Cyclamen kunnen ook verwilderen, vooral op een beschutte plaats onder struiken. Daarvoor gebruikt u soorten die vroeg bloeien.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Knollen van cyclamen die in het najaar bloeien, zijn alleen in het voorjaar verkrijgbaar. Plant de knollen direct nadat u ze gekocht hebt in de tuin. Rondom ingewortelde planten verdeelt u ieder voorjaar wat compost. Plant de knollen van de voorjaarsbloeiers vroeg in het najaar, zodra ze verkrijgbaar zijn. Bloeiende planten moet u in droge perioden water geven. Veel cyclamen zijn niet volledig winterhard. Bescherm daarom pas geplante knollen met een laag bladeren of met takkenbossen. Planten die al uitgelopen zijn moet u bij vorst afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop stevige, vlezige knollen. Planten die in het najaar bloeien zijn in het voorjaar verkrijgbaar en andersom. Koop nooit beurse knollen. Deze zijn door rotting aangetast en wortelen meestal niet. De bloemen van de cyclaam zijn gevoelig voor vorst. Bedek de planten daarom met een dunne folie zodra er kans op nachtvorst is. Combineer cyclamen niet met snelgroeiende, woekerende planten. Schaduw tot halfschaduw. Cyclamen staan graag in de halfschaduw. Cyclamen cilicium kan meer zon hebben. Doorlatende, lichte, humusrijke grond. Neutraliseer zeer zure grond met algenkalk. Grauwe schimmel (Botrytis) is een schimmelziekte die de stengels, bladeren en bloemen van cyclamen kan aantasten. Eerst verschijnen er bruine vlekken, later een grijze schimmelpels. Verwijder aangetaste delen om uitbreiding van de ziekte te voorkomen.