Heeft u alleen een douche, maar wilt u wel eens een lekker bad kunnen nemen? Ook in een kleine bestaande badkamer is het meestal wel mogelijk om een ligbad plaatsen. Vaak is er dan geen ruimte over voor een aparte douchebak, maar douchen in bad is voor veel mensen geen probleem. Het douche gordijn moet dan wel in het bad hangen en ernaast kunnen worden geschoven als iemand een bad wil nemen. Zelfs in een huurhuis met alleen een douche kunt u vaak nog wel een bad zetten en zonder grote reparaties weer weghalen als u verhuist.

Het ontwerp

Voor een dergelijke klus is geen kant-en-klaar ontwerp te geven, omdat de vorm en plaats van de badombouw te veel afhangen van de situatie in uw badkamer. Meet eerst de belangrijkste maten van uw badkamer op en maak een goede schets. Bij huurhuizen gaat het erom dat de vrijstaande ombouw van multiplex (watervast, 18 mm) met een minimum aan bevestigingspunten (en dus beschadigingen) in de badkamer kan worden gemonteerd, en dat u gebruikmaakt van de bestaande aan- en afvoerpunten.

Controleer eerst of het mogelijk is de badkuip zo op te stellen dat een van de randen bijna of helemaal onder de kranen van de douche valt. Het verplaatsen van een mengkraan brengt namelijk hak- en breekwerk met zich mee.

Bekijk dan hoe de afvoer van het bad naar de bestaande doucheafvoer moet lopen. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kunt u aan de slag.

Stap 1
Monteer de aan- en afvoerleidingen. Hoe dit moet, vindt u in de klus Wastafel ophangen . Bevestig daarna de bijgeleverde stelpoten op het bad. Leg daarvoor het bad omgekeerd neer en schroef de bevestigingsplaten vast met schroeven. Monteer vervolgens de stelpoten op de platen.

Stap 2
Zet het bad op zijn plaats en zorg dat het precies waterpas komt te staan. De meeste badkuipen zijn tegenwoordig uitgerust met stelpoten. Zet de badkuip op zijn plaats en stel hem zodanig dat het water erin iets afloopt naar de afvoer, terwijl hij in de dwarsrichting waterpas staat. Leg (indien nodig) balkjes onder de stelbouten, die u met pluggen en schroeven precies in de voegen tussen de tegels vastzet. Daarvoor gaat u ‘omgekeerd’ te werk: u boort eerst de gaten in de voegen van de tegelvloer, duwt er de pluggen in en daarin steekt u spijkertjes die er nét uitsteken. Als u nu het balkje erop drukt, weet u door de afdrukken precies waar u moet boren. Zet de balkjes vast met schroeven. Zet de balkjes vast met schroeven. Controleer de stand met een waterpas en teken de rand af op de muur.

Stap 3
Sluit de badsifon aan op het bad.

Stap 4
Sluit de badsifon aan op de afvoerleiding. Laat daarna het bad vollopen en laat het weer leeglopen. Zo controleert u of de afvoer niet lekt.

Stap 5
Haal het bad weer van zijn plaats en schroef op de plaatsen waar de badrand tegen de muur komt, een stevige balk tegen de muur. Hierop moet het bad straks steunen.

Stap 6
Laat de overige randen rusten op muurtjes van gasbetonblokken. Breng, als u het bad gaat plaatsen, kit aan tussen het bad en de randen waarop het bad steunt (dus de balken tegen de muur en de gasbetonblokken). Zo voorkomt u dat het bad kraakt tijdens het gebruik. U kunt het bad ook omsluiten met watervast multiplex.

Stap 7
Vul de ruimte onder het bad op met isolatiemateriaal. Zo blijft het water in het bad langer warm.

Stap 8
Controleer het bad nog een keer op beschadigingen voordat u het definitief inbouwt. Dit doet u door het bad met een warm sopje schoon te maken nadat u het folie verwijderd heeft. U kunt dan goed zien of er beschadigingen op zitten.

Stap 9
Betegel de muurtjes om het bad heen. Hoe u een muurtje moet betegelen wordt beschreven in de klus Muur of wand betegelen. Breng vervolgens in de buurt van de afvoer een luikje aan in één van de muurtjes, zodat u later een eventuele verstopping gemakkelijker kunt verhelpen. Voor dit luikje, dat u samen kunt laten vallen met een aantal tegels, zijn speciale bevestigingssetjes met magneten te koop.

Stap 10
Kit de naden tussen het bad, de wanden en de vloer als de voegmortel droog is. Doe dit met een met watergevuld bad. Gebruik schilderstape om ervoor te zorgen dat er geen kit op de muren komt. Meer uitleg over kitten in de klus Wastafel of bad afkitten

Stap 11
Monteer de mengkraan. Hoe dit moet, leert u in de klus Mengkraan installeren. Tip Het is wel een goed idee om de kraan zo uit te richten dat de waterstraal niet op de bodem, maar op de wand is gericht: dat scheelt geweldig veel in het geluid.

Gereedschappen

Materialen