Het verschil tussen een in container gekweekte boom (ook wel kluitgoed genoemd) en een boom met wortelkluit zit hem in de wortels. Die zijn bij bomen met wortelkluit veel grover, in tegenstelling tot de fijne wortels van potgeteelde bomen. Als gevolg van de grovere wortels kost het de boom meer moeite om aan te slaan. Het is daarom erg belangrijk dat de grond goed warm en vochtig is, anders is de kans groot dat de boom het niet zal redden. Een boom planten met wortelkluit kunt u het best in november doen. De condities zijn dan ideaal, en de wortels zullen snel wortelharen produceren die van levensbelang zijn voor een goede ontwikkeling van de boom. Als het niet in november kan, biedt het vroege voorjaar een redelijk alternatief.

Het al dan niet plaatsen van een boompaal moet een belangrijk punt van aandacht zijn bij het planten van een boom. De grondregel luidt, dat de boom zich minder sterk ontwikkelt als er een boompaal gebruikt wordt om hem te ondersteunen. In principe is het dan ook beter helemaal geen, of desnoods een korte boompaal te plaatsen ter ondersteuning van de jonge boom. Dat is echter niet altijd nodig. Kluitgoed wordt in containers gekweekt en heeft daardoor een grote, compacte kluit. Vaak staan dergelijke bomen stabiel genoeg zonder dat een boompaal wordt gebruikt. Exemplaren met losse wortels zult u wel moeten ondersteunen. Plaats de boompaal tussen de wortels, en maak hem niet te lang. Hoe korter de boompaal, des te meer wordt de boom aangesproken om voor zichzelf te zorgen.

Stap 1
Maak eerst de grond klaar voor de te planten boom. Gebruik de tuinvork om de grond los te maken en verwijder onkruid en mogelijk storende wortels van vaste planten.

Stap 2
Het plantgat van de boom moet ongeveer tweemaal zo groot zijn als de wortelkluit van de boom. Graaf het gat zo diep, dat de boom net zo diep in de grond, als in de container komt te staan.

Stap 3
Sla de paal iets uit het midden in het plantgat

Stap 4
Zet de boom in het plantgat en controleer nogmaals de plantdiepte.

Stap 5
Als de plantdiepte goed is, verwijdert u het juten of plastic omhulsel rond de wortelkluit.

Stap 6
Spreid de wortels zo goed mogelijk uit.

Stap 7
Vul het plantgat met goede, onkruidvrije potgrond die u heeft vermengd met een flinke hoeveelheid gedroogde koemest en potgrond. Druk stevig aan. Daardoor zorgt u dat de wortels goed met de grond in contact komen. Dit vergroot de kans van slagen aanzienlijk.

Stap 8
Gebruik speciale boombanden met gesp en een blokje om de boom aan de paal vast te zetten.

Stap 9
Geef ruim water. In het najaar is dit meestal niet nodig, omdat de grond vochtig genoeg is.

Stap 10
Maak het geheel af met een dikke laag gedroogde koemest.

Gereedschappen

Materialen