Brandplekken van sigaretten en andere vlekken in u tapijt hoeven u niet meer witheet te maken. Het is eenvoudig te herstellen als u na het leggen van het tapijt wat overgebleven stukken bewaart. Hoe u doet dat leest u in de klus ‘vlekken verwijderen uit tapijt’.

Vlekken verwijderen uit tapijt, kleine vlekken en brandplekken

Stap 1, de vlek uitstekken

Al de vlek niet al te groot is, kunt u de plek er met een holpijp uitslaan. Er zijn holpijpen met een diameter van 6 tot 25 mm. Kies een holpijp die iets groter is dan de plek. Als u geen holpijp heeft, kunt u het ook proberen met een stukje koper of cv leiding. Bij dunner tapijt kunt u vaak volstaan met de holpijp er met de hand in te drukken. Op een harde ondergrond (bijvoorbeeld steen) kunt u het vervangende stukje tapijt gemakkelijk uitsteken.

Vlekken verwijderen uit tapijt, de vlek uitstekken

Stap 2, vervangende stukje tapijt lijmen

Doe wat lijm op het nieuw uitgestoken stukje tapijt. Een algemeen verkrijgbare tweecomponentenlijm is hier uitstekend geschikt voor. Let er bij grotere vlakken ook op dat de lijm geschikt is voor het betreffende tapijt. Leg het nieuwe stukje tapijt op zijn plaats, en let er op (hoe klein het stukje ook is) altijd op de vleugrichting (poolrichting) van het tapijt, omdat het anders bij een bepaalde lichtval direct in het oog springt.

Vlekken verwijderen uit tapijt, vervangende stukje tapijt lijmen

Grote vlekken verwijderen uit tapijt

Wanneer u te maken krijgt met grotere vlekken (schoensmeer, verf, rode wijn, enz.) of versleten delen in een tapijt, is het uitsteken geen optie meer. In dat geval kunt u het beste een mal gebruiken, en een compleet stuk tapijt uitsnijden.

Stap 1, de vlek uitsnijden

Leg een stukje tapijt in de juiste richting van de vleug op de vlek, en bedek het met een mal van hard materiaal. Met een scherp mesje snijdt u het nu langs de mal uit.

Vlekken verwijderen uit tapijt, de vlek uitsnijden

Stap 2, vervangende stuk tapijt lijmen

Het mesje moet door beide stukken tapijt heen snijden zodat het vervangende stuk precies pas is. Verwijder evt. lijmresten en resten van de rug van het tapijt van de ondergrond. Leg het nieuwe stukje tapijt op zijn plaats. Gebruik tweezijdig plakband of lijm zodat het stukje niet kan gaan opwippen. En let op de richting van de vleug!

Vlekken verwijderen uit tapijt, vervangende stuk tapijt lijmen

Nog meer informatie over tapijt