Zelf een houten pergola maken, als een gezellig zitje in de tuin of meedere als terrasoverkapping. Een pergola verlevendigt de tuin en is de drager van klimmende planten. In deze klus nemen wij u mee door de stappen.

Het spreekt voor zich dat het gemakkelijker is om een kant-en-klaar bouwpakket te kopen als u een pergola of een boog wilt plaatsen. U heeft dan tijdens de bouw een tekening en een procedurebeschrijving bij de hand, en over het materiaal hoeft u zich niet drukte maken: dat is meegeleverd.

Maar het kan natuurlijk heel goed zo zijn dat de beschikbare pakketten niet voorzien in de juiste afmetingen voor het ontwerp dat u voor ogen heeft. In dat geval zult u zelf een bouwtekening en een zijaanzicht moeten tekenen, het hout zagen en het geheel tenslotte monteren.

Begin deze klus met een nauwkeurige bouwtekening. Maak de tekening op schaal en zet er alvast zoveel mogelijk bekende maten in. Bereken de hoeveelheid benodigde materialen. Hoeveel planken zijn er nodig om uw ideeën uit te werken? Hoeveel houten palen, paal steunen, afdekmaterialen, tuinhout enzovoort? Hoe zorgvuldiger en gedetailleerder uw tekening en berekening nu zijn, hoe gemakkelijker straks de uitwerking is!

Bent u van plan om klimplanten tegen de pergola of terrasoverkapping op te leiden, bekijk dan de stappen 12 tot 14 voor een goede manier om de constructie voor te bereiden op klimplanten.

Stap 1
Gebruik piketten en touw om de precieze plaats van de pergola af te zetten. Werk nauwkeurig en plan de houten staanders maximaal 1,5 m uit elkaar. Zo behoudt uw pergola voldoende stevigheid.

Stap 2
Reken uit hoeveel hout/palen u nodig heeft voor de geplande constructie. Koop speciaal tuinhout, dat bespaart u veel onderhoudswerk. Begin met het op maat zagen van de verschillende onderdelen. Behandel de zaagsneden met een conserveringsmiddel op waterbasis, zodat deze net zo goed zijn beschermd als de rest van het hout.

Stap 3
Zaag alle uiteinden van de houten staanders en liggers schuin af, zodat er geen water op kan blijven staan.

Stap 4
Behandel de zaagvlakken met een goed hout conserveringsmiddel op waterbasis. Zo voorkomt u houtrot aan u pergola of terrasoverkapping.

Stap 5
Leg de gezaagde houten palen op hun plaats, rond de uitgezette afmetingen van de pergola.

Stap 6
Sla de paalsteunen voor de houten palen met de moker in de grond. Dit gaat het beste als u eerst een rest stuk van de op maat gezaagde houten palen in de paalsteun zet. Door daar vervolgens met de moker op te slaan, werkt u de paalsteun de grond in. Boor de gaten indien nodig voor met de grondboor.

Stap 7
Controleer met de waterpas of de palen en paalsteunen loodrecht staan.

Stap 8
Zet de houten palen vast in de paalsteunen. Volg de gebruiksaanwijzing van de paalsteunen om de palen op de goede manier in de steunen te bevestigen.

Stap 9
Nu is het tijd om de gordingen te gaan plaatsen. Werk ook nu de uiteinden aan de buitenzijde schuin af. Gebruik stevige schroeven om aan weerszijden van de houten palen grodingen aan te brengen. Boor de gaten eerst door…

Stap 10
…en schroef de gordingen vervolgens stevig vast.

Stap 11
Er staat nu een solide constructie van houten staanders en gordingen. Loodrecht op de gordingen komen nu de dwarsliggers. Als u genoeg ruimte heeft, is het een goed idee om de dwarsliggers aan weerszijden flink uit te laten steken. Dat geeft uw klimplanten meer ruimte. Bevestig de dwarsliggers met gegalvaniseerde schroeven.

Wilt u nu een terrasoverkapping kunt u meerdere pergola’s achter elkaar plaatsen, en de dwarsliggers langer laten.

Stap 12
Als u klimplanten tegen de pergola of terrasoverkapping wilt opleiden, hou er dan rekening mee, dat u een afwerklaag aanbrengt, want de klimmende (zich vastzettende) planten laten nieuwe afwerklagen nauwelijks toe. Voor het opleiden kunt u de constructie daarvoor geschikter maken met behulp van schroefogen en geplastificeerd ijzerdraad. Meet zorgvuldig de plaatsen waar u de schroefogen wilt indraaien.

Stap 13
Draai de schroefogen in.

Stap 14
Verbind de schroefogen met geplastificeerd ijzerdraad. Hiertegen kunt u de klimplanten aanbinden.

Gereedschappen

Materialen