Kort en goed is een schutting niets anders dan enkele in de grond geslagen palen die horizontaal zijn verbonden met schermen. Van deze basisvorm zijn erg veel afgeleiden denkbaar, tuinschermen die u kant-en-klaar kunt kopen, maar zonder veel moeite ook zelf maken.

Gebruik daarnaast altijd goed weerbestendig tuinhout. Leg bij de aanschafvan het hout duidelijk uit met welk doel u het koopt en vraag als het maar even mogelijk is een garantie van de leverancier of verkoper.

Als u houten staanders in de grond wilt slaan, plaats deze dan altijd in roestvrijstalen paalsteunen. Dit voorkomt houtrot, die op den duur altijd optreedt wanneer u hout direct de grond in slaat. Zorg voor paalsteunen waarin de staande palen precies passen. Sla niet eerst alle paalsteunen in de grond om er vervolgens de tuinschermen tegen aan te schroeven. Werk staander na staander en scherm na scherm af, totdat de schutting staat. Zo ontstaan er geen onoverkomelijke problemen wanneer mocht blijken dat u zich misrekent heeft.

Wilt u een deur of een poort in de schutting maken, dan zult u daar bij het meten van de schutting en het berekenen van de benodigde materialen natuurlijk al rekening mee moeten houden.

Het stappenplan bij deze klus ”Een schutting van tuinschermen plaatsen” beschrijft de bouw van een eenvoudige schutting, bestaande uit kant-en-klare tuinschermen die tegen houten palen worden bevestigd.

Stap 1
Bereid deze klus goed voor. Maak een gedetailleerde bouwtekening, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Bereken zorgvuldig de hoeveelheid materialen die u nodig heeft en informeer bij verschillende leveranciers wat de kosten zullen zijn.

Stap 2
Als u alle benodigde materialen en gereedschappen in huis heeft, begint de klus met het op maatzagen van de houten staanders.

Stap 3
Als u gezorgd heeft voor houten afdekmateriaal, bevestigt u dit nu op de paal. Heeft u dergelijke afdekkingen niet voorhanden, zorg er dan voor dat de bovenkant van de paal schuin afloopt, zodat er geen water op kan blijven staan.

Stap 4
Behandel de zaagvlakken met conserveringsmiddel.

Stap 5
Zet de schutting uit met piketten en touw. Werk uiterst zorgvuldig. Elke misrekening die u nu maakt, betekent vrijwel altijd een schoonheidsfoutje in de constructie van uw schutting. Plaats de piketten naast de punten waarop later de houten staanders moeten komen te staan.

Stap 6
Laat de precieze onderlinge afstand van de staande palen afhangen van de breedte van de schermen. Gemiddeld zijn dergelijke kant-en-klare schermen 1, 3 X1,8 meter in omvang.

Stap 7
Sla de eerste paalsteun in de grond. Volg de gebruiksaanwijzing van de paalsteunen precies op; erzijn verschillende soorten paalsteunen die elk om een eigen verwerking vragen. Meestal kunt u het beste eerst een reststukvan de op maat gezaagde houten staanders in de paalsteun zetten. Door daarvervolgens met de moker op te slaan, werkt u de paalsteun de grond in. Boor het gat indien nodig voor met de grondboor. Zorg er in ieder geval voor dat de paalsteun recht de grond in gaat.

Stap 8
Plaats de eerste houten staander in de eerste paalsteun en bevestig hem volgens de gebruiksaanwijzing van de steunen. Doorgaans wordt de paal met behulp van gegalvaniseerde schroeven vastgezet in de steun.

Stap 9
Controleer of de staander loodrecht staat.

Stap 10
Zet het eerste schuttingscherm tegen de eerste houten staander aan, til hem iets op en bevestig hem tegen de houten staander. Gebruik hiervoor het hoekbeslag en gegalvaniseerde schroeven. Door en/oor te zorgen dat de schutting de grond net niet raakt, voorkomt u vroegtijdige rot van het hout.

Stap 11
Herhaal de stappen 7 tot en met 10 totdat de schutting een feit is. Steeds eerst de paalsteun, vervolgens de houten staander en ten slotte het volgende scherm. Blijf telkens goed controleren of de staanders loodrecht en op gelijke hoogte staan.

Gereedschappen

Materialen