Ben je op zoek naar zonwering voor in huis? Dan kun je het beste kiezen voor buitenzonwering, omdat dit een stuk effectiever is dan binnenzonwering. Waarom? Dat leggen we je hier uit!

Zonwering gaat het broeikaseffect tegen

We kennen het allemaal wel: wanneer het in de zomer heel warm wordt, stijgt de luchttemperatuur in huis en krijgen we die warmte moeilijk weg. Dat heeft onder andere te maken met de constructie van een gebouw, zoals hoe groot ramen en ruimtes zijn en hoe muren, vloeren en plafonds zijn gebouwd. Zonlicht dat door het raam een ruimte binnenkomt, verwarmt de onderdelen in die ruimte. Hoe warm die onderdelen worden, hangt af van de constructie. Dit zonlicht wordt omgezet in langegolf warmtestralen, die niet meer van binnenuit naar buiten kunnen. Zo wordt een ruimte dus warm en pas wanneer het buiten weer afkoelt of wanneer we een airconditioning hebben, geven de verwarmde onderdelen hun warmte weer af en wordt het binnen ook koeler.

Buitenzonwering zorgt voor een gezonder binnenklimaat

Zonwering aan de buitenkant van het raam, zoals een uitval zonnescherm, zorgt voor een goed en gezond binnenklimaat. Dat komt doordat het zonlicht eerst het zonnescherm raakt, die op zijn beurt het meeste licht absorbeert en reflecteert. Dat betekent dat de ruimte achter de buitenzonwering niet zo warm wordt wanneer het hoogzomer is. Buitenzonwering is daarom ideaal voor wanneer je het binnen koel wilt houden. Ga voor zonwering met een geautomatiseerde regeling, zodat de zonwering aan de hand van de stand van de zon zelf kan bepalen wanneer deze uit moet en wanneer niet.

Buitenzonwering verlaagt de airconditioning kosten

Heb je een airconditioning in huis ter verkoeling? Met buitenzonwering is dit bijna niet meer nodig. Doordat met zonwering aan de buitenkant van het raam het zonlicht de onderdelen in een ruimte niet kan verwarmen, blijft een ruimte lekker koel. En dat scheelt weer in de kosten van de energierekening!