Met slechts weinig hulpmiddelen kunt u zelf een barbecue metselen, in elke grootte die u maar wenst. Wij laten u zien hoe u een kleine barbecue metselt. Maar u kunt natuurlijk u eigen fantasie de loop laten.

Stap 1
De eerste rij van de drie muurtjes waaruit de barbecue bestaat wordt met specie rond een mal gemetseld. Zo metselt u laag voor laag op. Met een waterpas kunt u steeds weer de juiste stand tussen de muurtjes en tussen de afzonderlijke lagen controleren.

Een barbecue metselen

Stap 2
Begin om de andere laag met een halve steen. De gewenste breuk plek kerft u met een kaphamer voorzichtig rondom in en splijt de steen daarna met een flinke klap.

Stap 3
De specie wordt vervolgens ongeveer 5 cm dik opgebracht. Schraap zoals hier te zien is, met de troffel langs beide kanten van de baksteen en strijk ten slotte ook nog horizontaal de specie af. In deze (trapeziumvormige) laag specie drukt u nu de volgende steen. De specie verdeelt zich in de voeg. Uitstulpende specie wordt met de troffel verwijderd.

Stap 4
Een mooie stenen boog kunt u heel makkelijk metselen met behulp van een zelf gemaakte boogmal. Elke steen wordt eerst met afstandhouders in de juiste stand op de mal gebracht. Vervolgens worden de voegen met specie gevuld. Maak van tevoren een schets op schaal. Met acht stenen krijgt de boog precies de juiste breedte en hoogte.

Stap 5
In de volgende voeg worden vier ijzeren staven aangebracht, waarop er dan weer een laag stenen gemetseld wordt. Opdat de staven niet breder zijn dan de voeg worden de uiteinden ervan en eventueel ook het deel boven de boog in een bankschroef plat gedrukt. Nu kunt u boven de boog zonder problemen een vlak oppervlak metselen. Maak hier een wat kleinere voeg, dan sluiten de vlakken aan de voorkant niet koud op elkaar en ziet het er beter uit.

Een barbecue metselen 4

Stap 6
Breng de steunen aan al naar gelang de grootte van het barbecue rooster dat u hier wilt gaan gebruiken. Het rooster moet minstens op vier plaatsen ondersteund worden en bovendien niet al te dicht tegen de rand aan liggen. Vul de voegen gelijkmatig op met een 1 cm brede voegmes. Specie-vlekken moet u bij metselwerk dat in het zicht is altijd direct wegwassen.

Stap 7
Verwijder ten slotte de boogmal. De kalk aanslag en specie aanslag kunt u het beste met een speciale reiniger weghalen. Bescherm tijdens dit werkje uw handen met handschoenen. Hierna is er niets dat u ervan weerhoudt om een barbecue party te geven.

Een barbecue metselen 6

Gereedschappen

Materialen

  • Bakstenen
  • Specie
  • Barbecue rooster
  • Rooster steunen
  • 4 stalen stangen
  • Afstandshouders
  • Boogmal