Het verwijderen van verf moet u alleen doen als het niet anders kan. Het is een vermoeiende en tijdrovende klus. Als de verf alleen maar op kleine plekken heeft losgelaten of is gaan bladderen, hoeft u alleen maar die plekken te bewerken. Ga geen oude verf afschrapen alleen maar omdat het oppervlak een aantal malen is geschilderd. Als de verflaag intact is biedt hij een prima ondergrond voor de nieuwe verf, en hoe meer lagen verf er op een oppervlak zitten, des te beter wordt het beschermd, mits ze maar goed zijn aangebracht.

Tip: Test de oude verflaag met plakband: komt er bij het aftrekken verf mee, dan alle verf verwijderen.

Verwijderen van verf, een tijdrovende klus

Verwijderen van verf, methodes en werkwijze

De oude verf droog afkrabben is een zware klus en kan beschadigingen achterlaten. Als de verf niet loslaat, gebruik dan een brander of een chemisch afbijtmiddel. Afbranden is het meest economisch, maar een vlam kan het hout doen verkolen. Chemische middelen werken praktisch, maar zijn duur en behoorlijk agressief. Welke van deze methoden u ook kiest het betekent veel werk.

Verwijderen van verf, afstroop- of afpelbijtmiddel

Afstroop- of afpelbijtmiddel

Dit type chemisch middel verlicht het werk. Een dikke laag op de oude verf smeren met een plamuurmes en laten inwerken. Na een paar uur kan de verf afgestroopt/afgepeld worden en laat het een schoon oppervlak achter, draag hier bij wel handschoenen.

Verwijderen van verf, chemische afbijtmiddelen

Chemische afbijtmiddelen

Chemische afbijtmiddelen zijn zeer nuttig om verf uit moeilijk bereikbare plekken te verwijderen. U kunt ze gebruiken bij dispersieverven, cellulose en de meeste olie- of kunstharsverven. Om vernis te verwijderen is een speciaal middel nodig. De vloeistof met een oude kwast opbrengen. Na een paar minuten begint te verf te verschrompelen en kan ze afgestoken worden. Overige verfresten verwijderen met staalwol, en spiritus.

Veiligheidstips bij chemische afbijtmiddelen, draag altijd handschoenen, veiligheidsbril en beschermende kleding.

Verwijderen van verf, gasbrander

Afbranden met de gasbrander

De snelste methode om oude verf te verwijderen is afbranden. Dit kan met behulp van een gasbrander. Moderne gasbranders zijn eenvoudig te bedienen en voor grote vlakken zeer geschikt. Niet bij verven op loodbasis gebruiken, omdat daarbij giftige dampen vrijkomen. Bij vensterglas voorzichtig zijn: het glas kan springen. Maak er een gewoonte van de brander van het oppervlak weg te nemen terwijl u de verf afschraapt; dan zult u niet per ongeluk gaten inbranden of het hout verkolen.

Gasbrander op 15-20 cm afstand van de verf houden. Beweeg de vlam heen en weer over het oppervlak. Het gaat erom de verf te smelten, maar het eronder liggende materiaal niet aan te tasten en ruiten niet te laten springen. Schraap de verf af naarmate deze krimpt, en pas er voor op dat hij niet op uw hand valt. Zorg ervoor dat de verf in een blikken bak op de grond terechtkomt. Effen vlakken met een plamuurmes afsteken, en voor profielen een schraper gebruiken. Verkoolde plekken op het houtwerk moeten worden afgeschuurd, omdat deze plekken de verf niet zullen vasthouden.

Een goede schraper is een schraper die van twee messen is voorzien: één mes met een gekartelde rand en één mes met een glad snijvlak. Gebruik de gekartelde rand om groeven in het oppervlak te maken, en pas ervoor op dat u niet te diep gaat. Gebruik daarna het gladde mes om de rest van de verf te verwijderen. Gebruik een driehoekig schraapijzer om profielen schoon te maken. Maak vooral geen beschadigingen in de ondergrond, deze zijn moeilijk te herstellen.

Veiligheidstips bij het afbranden, handen niet in de vlam of luchtstroom houden, brandende verfresten in een blikken bus doen, niet op een krant afvegen, brander uitschakelen indien niet in gebruik.

Verwijderen van verf, verfafbrander, heteluchtpistool

Verfafbrander

Dit type verfafbrander ook wel heteluchtpistool genoemd werkt net als een elektrische föhn, de hete lucht blaast tegen de verflaag en doet deze smelten. Met de verfafbrander kunt u op dezelfde wijze werken als met de brander. Voor verf branden bij vensterglas zijn speciale hulpstukken verkrijgbaar. Hoe effectief ook, veel verfafbranders zijn nogal zwaar te hanteren en erg luidruchtig. En er is een elektrische aansluiting nodig.