De liniaal is een simpel maar uiterst nuttig gereedschap, ze worden gebruikt om rechte lijnen op een vlakke ondergrond te markeren en als hulp bij het snijden van rechte lijnen in diverse materialen.

De gemiddelde ‘huishoudliniaal’ is 30 cm lang, maar er voor de klussers zijn er linialen tot lengten van 150 cm verkrijgbaar. Vooral de linialen met handvat zijn erg handig voor het trekken / snijden van lange lijnen.

Liniaal met handvat

Materiaal keuze linialen

Linialen worden gemaakt van verschillende materialen en kunnen stijf of flexibel zijn. De keuze voor het materiaal van uw liniaal zal afhangen van het beoogde gebruik.

 • Hout
 • Hout is een traditioneel materiaal voor het maken van linialen. Hout werd van oudsher gebruikt omdat het goedkoop, duurzaam, en lichtgewicht is. Maar hout heeft ook nadelen zo kan het door contact met water krom trekken of uitzetten, ook is het materiaal te zacht om langs te snijden. Echter, indien goed verzorgd, kan een houten liniaal een lange tijd meegaan.

  De markeringen zijn meestal geëtst op het hout. Geëtste markeringen worden gegraveerd in het hout en vervolgens gemarkeerd met inkt.

 • Kunststof
 • Linialen van kunststof zijn meestal erg goedkoop. En de kwaliteit tussen de diverse soorten kunststoffen kunnen erg verschillen.  
   
  De markeringen op kunststoffen linialen kunnen zijn aangebracht d.m.v verschillende methoden. De goedkoopste manier om de markering aan te brengen is door ze af te drukken. Echter, dit betekent dat na verloop van tijd slijten. Er bestaan types waar de markeringen tijdens het productie proces mee gegoten in het kunststof, deze zullen minder gauw afslijten. En dan zijn er nog types die net als de houten versie geëtst worden.
   
  Kunststof linialen komen in diverse verschillende kleuren, reuze handig zijn de transparante types.

 • Metalen
 • Metalen zijn de meest duurzame en nauwkeurigste, maar dikwijls ook de duurste. Metal linialen zijn uitermate geschikt voor gebruik met snijgereedschappen omdat randen zijn niet zo gemakkelijk beschadigd raken. Echter, metalen regels zijn vaak zwaarder dan plastic of houten regels. Er zijn een aantal verschillende metalen waaruit u kunt kiezen: Koolstofstaal, Hard snijstaal, roestvrij staal en aluminium.

  De markeringen worden geëtst op een metalen liniaal.