Alles over schroten en decoratie panelen
Het bekleden van muren en plafonds met schroten of (decoratie-)panelen is een mooi alternatief voor behangen, betegelen of stukadoren. Massief hout heeft daarbij een positieve uitwerking op het binnenklimaat, daar het vocht uit de lucht opneemt en later weer afgeeft. In woonkamer, slaapkamer of trappenhuis, op zolder of in vochtige ruimtes, houten betimmering kan overal positieve accenten aanbrengen.

Alles over schroten en decoratie panelen

Schroten zijn er in vuren, grenen en red ceder.

Schroten en decoratiepanelen
Schroten bestaan – in tegenstelling tot panelen – uit massief hout, dat in de lengterichting geprofileerd is. Deze profielen (messing en groef) zijn zo gevormd dat men de losse planken in elkaar kan schuiven. Naar gelang het uiterlijk van de zichtbare kant worden schroten in verschillende kwaliteitsklassen aangeboden. Als het oppervlak blank moet blijven, moet u de best mogelijke kwaliteit kopen.

Alles over schroten en decoratie panelen 3

Schroten zijn van massief hout. De geprofileerde zijkanten noemt men messing en groef. Hoe breder de delen, hoe sterker het hout kan krimpen.

In ruimtes waar het uiterlijk er minder toe doet, of waar u de schroten dekkend wilt aflakken, kunt u met een goedkopere kwaliteit genoegen nemen. Gangbare houtsoorten zijn vuren, grenen en red ceder. Bij panelen bestaat alleen de buitenste laag uit echt hout. Qua opbouw lijken ze op systeemparket. Echter, bij panelen zijn niet alleen houtmotie-ven, maar ook allerlei dessins mogelijk.

Alles over schroten en decoratie panelen 2

Bij korte, brede panelen spreken we van de-coratieplaten. Deze worden gebruikt voor het bekleden van plafonds en zijn in tal van motieven verkrijgbaar.

Aanbrengen van de afwerklaag
Basis eis voor een houten afwerking is een droge ruimte. Om te zorgen dat het hout niet krom trekt, wordt eerst een raamwerk van latten aangebracht. Hierop worden dan de schroten gespijkerd of met passende klemmetjes aangebracht. Langs vloer en plafond laat u een rand open. Voor de eerste schroot gebruiken we speciale begin-klemmetjes. Panelen hebben – in tegenstelling tot schroten – een kern van kunststof en zijn gefineerd of van een andere toplaag voorzien. Vaak hebben ze aan beide kanten een groef, waar de messing (of ‘veer’) dan los in wordt geschoven. Daarom worden panelen ook met andere klemmen bevestigd dan schroten, waarbij de messing in de groef van het vorige deel geschoven wordt.

Hout in vochtige ruimtes
Ook houten betimmering van badkamers is geen probleem, mits u de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Zo moeten de gebruikte panelen geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Dat wordt bereikt met een speciaal voorbehandeld oppervlak of door het aanbrengen van een goede, vochtwerende verflaag. Zo’n verflaag moet rondom, dus ook op de zijkanten van de panelen aangebracht worden.

Daarnaast moet u in vochtige ruimtes voor goed rachelwerk (tengels, latten) zorgen, zodat achter de panelen een optimale luchtcirculatie plaatsvindt en de panelen dus altijd kunnen drogen. Dat lukt bijvoorbeeld uitstekend met een kruislings rachelwerk. Als de schroten verticaal moeten komen, bevestigt u eerst geïmpregneerde tengels verticaal op de wanden. Daaroverheen komt dan horizontaal een tweede laag tengels. De aldus gecreëerde tussenruimtes en de open rand langs vloer en plafond garanderen een optimale ventilatie.

Alles over schroten en decoratie panelen 5

Door decoratieve patronen krijgen panelen een zeer aantrekkelijk uiterlijk.

Tip: hout uit de bouwmarkt kan, als het vers is, nog relatief vochtig zijn. Vooral in verwarmde ruimtes kan deze vochtigheid na de montage zover dalen dat de delen gaan kromtrekken door krimp, en in het ergste geval kunnen er dan zelfs naden ontstaan. Probeer daarom het hout liefst al 14 dagen van tevoren op te slaan in de betreffende ruimte, zodat het kan wennen aan het klimaat ter plekke.