Een muur of wand betegelen is niet de gemakkelijkste klus die er is: het is belangrijk dat de tegels volkomen vlak worden aangebracht en dat is niet zo eenvoudig. Maar als de tegelwand eenmaal klaar is, kunt u genieten van een strak afgewerkte muur, die gemakkelijk schoon te houden en waterafstotend is.

Stap 1
Bereid de muur goed voor. Hij moet in elk geval schoon en vlak zijn. In de badkamer is het belangrijk dat u de muur voorbewerkt met een vochtisolerend middel. Gipswanden met een sterk zuigende ondergrond behandelt u met een voorstrijkmiddel, zodat de tegellijm beter hecht.

Stap 2
Leg een rij tegels op de vloer tegen de muur, om de positie van de tegels te bepalen. Houd ook rekening met de voegen. Zorg ervoor dat de ruimte rechts en links van de tegelrij even groot is, liefst minimaal een halve tegel.

Stap 3
Neem de hoogte van driekwart tegel en tel de dikte van een voeg (3 tot 4 mm) daarbij op. Schroef op die hoogte een latje tegen de muur. Zorg ervoor dat het latje waterpas komt te hangen. Het vormt immers een hulpmiddel om de tegels helemaal recht tegen de muur te zetten.

Stap 4
Snijd de tegels voor de randen op maat.

Stap 5
Breng met een lijmkam tegellijm aan op een oppervlakte van ongeveer 1 m2. U kunt kant-en-klare lijm gebruiken of lijm die u zelf moet aanmaken. Kant-en-klare lijm is duurder, maar droogt minder snel waardoor u meer tijd heeft om correcties aan te brengen.

Stap 6
Zet de eerste rij tegels tegen de muur. Gebruik voegkruisjes om de voegen precies even breed te maken.

Stap 7
Als alle tegelrijen zijn gezet en de lijm is gedroogd, haalt u het houten latje weg.

Stap 8
Zet de onderste rij tegels. Voor deze rij smeert u de lijm op de tegel en niet op de muur, omdat u daar niet meer bij kunt met de lijmkam.

Stap 9
Laat de tegels 24 uur drogen en dicht de voegen dan met voegmiddel. Wrijf het voegmiddel steeds diagonaal over de voegen met een spons.

Stap 10
Wrijf het overtollige voegmiddel weg als het bijna droog is. Gebruik daarvoor een spons en schoon water. Is de wand goed droog, wrijf hem dan schoon met een droge doek.

Gereedschappen

Materialen