Geen muur is helemaal glad en effen. U moet altijd voor het schilderen of behangen kleine gaatjes en scheurtjes opvullen. Ook een nieuwe muur van gipsplaten, heeft vaak nog aandacht nodig. Een scheur of gat opvullen in een muur gaat met een plamuurmes heel eenvoudig.

Scheur of gat opvullen in een muur 2

In de handel is een breed assortiment vulmiddelen verkrijgbaar. Voor het opknappen van een licht beschadigde muur neemt u een vulmiddel voor binnen, en dat is er in diverse soorten. Het makkelijkst zijn kant-en-klare vulmiddelen uit blik of tube. Een stuk goedkoper zijn vulmiddelen die u zelf moet mengen. Dat kost een beetje moeite, maar water en vulmiddel mengen is vrij makkelijk.

Het vulmiddel mag niet te dun zijn, want hoe minder water het bevat, hoe sneller het droogt. Voor het mengen kunt u het beste een kleine rubberen gipsbeker gebruiken.

Voor het aansmeren hebt u minstens twee plamuurmessen nodig. Ze mogen niet te breed zijn, want meestal gaat het vooral om kleine gaten, bijvoorbeeld van een spijker of een oude plug. Heel goedkoop zijn de zogenaamde Japanse spatels. Ze bestaan uit heel dun blik met een kunststof greep. Ze worden altijd verkocht als setje, met spatels in de meest gebruikte breedten. Handig is ook een schildersmes of plamuurmes met een groot handvat van hout of kunststof, bijvoorbeeld om het vulmiddel te mengen of van kleinere spatels af te schrapen.

Stap 1
Gipsbeker tot de helft met water vullen. Dan ongeveer evenveel vulmiddel toevoegen en het vocht laten intrekken, tot een taaie massa ontstaat. Door roeren verkort u de tijd dat deze vervolgens verwerkt kan worden.

Stap 2
Hoe dikker de massa is, hoe sneller hij droogt. Als u te veel water hebt gebruikt, kunt u door toevoegen van nog wat poeder de consistentie verbeteren. Roeren verkort de verwerkingstijd van het vulmiddel. Het hardt dan wat sneller uit.

Stap 3
Met een plamuurmes vulmiddel van het grotere mes schrapen. Let er wel op dat het vulmiddel altijd zo veel mogelijk aan één kant van het plamuurmes zit, anders besmeurt u al snel uw handen of de muur.

Scheur of gat opvullen in een muur

Stap 4
Vulmiddel over het gat of de scheur met het plamuurmes glad uitstrijken. Breng niet meer vulmiddel op dan nodig is. U kunt een aantal gaten in één keer aansmeren. Bij diepere scheuren of gaten eerst het gat gedeeltelijk opvullen en het vulmiddel laten drogen. Na een tweede keer opvullen kunt u het dan gladstrijken. Wanneer het vulmiddel is opgedroogd kunt u het glad schuren.

Nog een paar tips en handigheidjes

  • Oude pluggen kunt u het best verwijderen. Het makkelijkst gaat dat door een passende schroef er een eindje in te draaien en het geheel met een tang uit de muur te trekken.
  • Maak altijd slechts zo veel vulmiddel als u nodig hebt. Wat er overblijft, moet u toch weggooien.
  • Verwerk het vulmiddel alleen zolang het nog elastisch is. Als het droog is, kunt u het niet meer glad afstrijken. Als na het opvullen blijkt dat u nog een gat bent vergeten, kunt u beter nieuw vulmiddel maken dan proberen om het al indrogende oude nog een keer te gebruiken.
  • Reinig het plamuurmes grondig na gebruik. De gipsbeker hoeft u niet schoon te maken. Als het resterende vulmiddel is opgedroogd, kunt het door te drukken heel eenvoudig als één klomp uit de gipsbeker verwijderen.