Tegelvoegen schoonmaken en opfrissen, aan elke voeg hechten zich in de loop der tijd keukendamp, stof en schimmel kalk of zeepresten. Omdat vuil en grauwsluiers niet alleen lelijk zijn, maar ook onhygiënisch, wordt het dan tijd voor een schoonheidskuur. Voor u daarmee begint, reinigt u de voegen grondig. Daarvoor zijn speciale producten in de handel die eerst opgespoten en dan afgewassen worden. Ze verwijderen wel vetafzetting en vuil, maar niet de schimmels.

Tegelvoegen schoonmaken en opfrissen

Een lichte aantasting kunt u met azijnwater en een stevige spons te lijf gaan. Maar als de voegen al helemaal onder de zwarte vlekken zitten, komt u met huismiddeltjes niet zo ver. Dan gebruikt u een schimmelverwijderaar. Omdat deze chemische stof niet helemaal ongevaarlijk is, moet u zich nauwkeurig houden aan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, en er vooral voor zorgen dat de stof in de keuken niet met levensmiddelen in aanraking komt. Voordat u daarna met het opknappen van de voegen begint, moeten de tegelvlakken droog en stofvrij zijn.

U kunt bij het opknappen van de tegels uit twee mogelijkheden kiezen: de voegen met een speciale witte marker overtrekken, of er een speciale voegenverf op aanbrengen.

Het werken met de marker, die u in een bouwmarkt aanschaft, is heel eenvoudig: eerst goed schudden, dan door druk op de stiftpunt uit te oefenen verf erin pompen en vervolgens de voegen met een normale stift overtrekken. De stift is geschikt voor voeg-breedten van 2.-4 mm; bij bredere voegen
moet hij enkele malen over de voeg worden getrokken. Aan de verf is een schimmelwerend middel toegevoegd, dat de groei van schimmel niet helemaal verhindert maar wel vertraagt. Als de punt van de marker is versleten, kunt u die door een van de bijgeleverde reservepunten vervangen. Nadeel is dat er alleen markers met witte verf zijn.

Tegelvoegen schoonmaken en opfrissen

Dat is bij voegenverf anders; die is er in diverse kleuren. De verf is geschikt voor iedere voegbreedte en gemakkelijk te verwerken. Na het opknappen kunt u de voegen weer gewoon schoonmaken: ze zijn water- en veegbestendig. Net als de marker remt de verf de aantasting door schimmels en bacteriën.

Voegenverf aanbrengen

  • Eerst de voegen grondig reinigen. Gebruik daarvoor een speciaal reinigingsmiddel. Na het opspuiten laat u het inwerken en spoelt het vervolgens af met water.
  • Het flesje met de voegenverf goed schudden. Dan de verf op de zachte kant van de erbij geleverde spons gieten.
  • Nu met de spons de verf over de voegen uitsmeren. U kunt de verf ook met een klein penseel in de voegen strijken.
  • De verfresten op de tegels wrijft u er ten slotte met de harde kant van de schuurspons af. Daarvoor de spons met water bevochtigen.