U kunt behang sierranden opplakken om muren te verlevendigen, als omlijsting voor deuren, ramen, spiegels en schilderijen, of als begrenzing van behang lambrisering. Het aanbod is groot. Sommige sierranden zijn speciaal afgestemd op een bepaald behang, andere zijn bedoeld voor meer algemene toepassing. Veel randen zijn voorzien van populaire motieven, speciaal bedoeld voor bepaalde kamers, bijvoorbeeld teken-filmfiguren voor kinderkamers.

Behang sierranden opplakken

Behang sierranden

Net als bij behang zijn er voor sierranden verschillende materialen: standaard is papier. Betrekkelijk nieuw op de markt zijn vliesbehangranden, die net zo eenvoudig te verwerken zijn als vliesbehang. Er zijn twee manieren om sierranden op te plakken: net als behang met behangplaksel, of met speciale behangrand lijm, wat minder geklieder geeft. Ten slotte zijn er ook nog zelfklevende sierranden.

Op effen gesausde muren worden sierranden meestal aangebracht op een hoogte van 1.80 tot 2 m. De muur lijkt daardoor minder hoog. Maar de randen kunnen ook op andere manieren effectief worden gebruikt, bijvoorbeeld net boven de vloerplint. In hallen en trappenhuizen worden ze vaak gebruikt als overgang tussen verschillende soorten wandbekleding. Het ontwerp is dan geïnspireerd op oude trappenhuizen, met een betegeling tot een hoogte van ruim een meter en daarboven een keramische sierrand.

Dit lambriseringseffect wordt in huis vaak verwezenlijkt door het onderste deel van de muur met decoratief behang te bekleden en het bovenste deel in een effen kleur te houden. Er is zelfs speciaal lambriseringsbehang in de handel. Als overgang wordt een sierrand aangebracht.

Er zit een addertje onder het gras bij het aanbrengen van sierranden in ruimten met schuine spanten. Op de rechte muur lijkt de rand dan hoger dan op de schuine balken: de rand ‘verspringt’. Daar is niets aan te doen. Sierranden geven in dat geval zelden een fraai, professioneel uitziend resultaat.

Behangrand sierranden opplakken

Behang sierranden opplakken

  • Meet de hoogte af waarop de sierrand komt en geef die op de muur aan met een potloodstreep. Bij horizontale randen vlak onder het plafond kunt u beter vanaf het plafond meten en met het waterpas controleren of alles recht loopt. Als u hem in een trappenhuis wilt aanbrengen, neemt u de stijgingshoek van de trap als uitgangspunt. Het meten doet u vanaf de treden.
  • Bij de overgang van een horizontaal naar een schuin gedeelte wordt de rand eerst vanaf beide kanten overlappend opgeplakt, waarna met een enkele snede beide gelijktijdig worden afgesneden. Verwijder vervolgens het overschot. Als snijhulp wordt kan een plastic spaan gebruikt, maar een stalen liniaal kan natuurlijk ook.
  • Als de vliesbehangranden breder zijn dan gewenst, kunnen ze met een stanleymes en een afsnijliniaal of stalen liniaal gemakkelijk op de gewenste breedte worden gebracht.