Verf, zowel op olie- als op waterbasis, kunt u aanbrengen met kwasten en rollers. Die hebben elk zo hun voor- en nadelen, maar een schilder heeft ze allemaal. Om het beste uit uw gereedschap te halen moet u steeds de juiste aanbrengtechniek gebruiken. En wees zuinig op uw kwasten en rollers en maak ze steeds schoon en droog dan hebt u er lang plezier van.

Alles over kwasten en rollers

Er zijn veel soorten kwasten en rollers, maar welke kwast of roller is nu waarvoor geschikt. Wij nemen de meest veel voorkomende met u door.

De verschillende kwasten

Kwasten van schilderskwaliteit worden tegenwoordig bijna altijd van licht of zwart varkenshaar gemaakt. Maar ook synthetische haren kunnen voor een uitstekende verf opbrenging zorgen. Acryl lakken kunnen bijvoorbeeld het beste met polyesterharen opgebracht worden. Zulke haren hebben gespleten punten, die voor een zeer fijne en gelijkmatige verfverdeling zorgen, zonder ‘strepen’.

  • Ronde kwasten: Voor het schilderen en lakken van hout of metaal is de ronde kwast zeer geschikt. Vanwege de structuur en de fijne tussen ruimtes wordt de verf goed in de kwast vastgehouden. Bij een goede ronde kwast zorgt een kurk in het centrum voor een holte, waarin de verf zich bij het indopen verzamelt.
  • Platte kwasten: Met platte kwasten kan men zowel grote als smalle vlakken schilderen. Bij smalle vlakken kan men de kwast namelijk ook op de zijkant houden. Voor het beitsen van hout is de platte kwast ook ideaal.
  • Radiatorkwasten: Deze kwasten met een steel die onder een hoek is aangebracht zijn verkrijgbaar in verscheidene breedtes. Zij worden gebruikt op plaatsen waar een ronde of platte kwast niet bij kan. Bij precisiewerk is de geknikte kwast een specialist op zijn gebied.
  • Blokkwast: Om grote vlakken in te smeren met lijm of verf is de blokkwast zeer geschikt. Ook het opbrengen van behangsellijm, water, grondverf of een voorstrijklaag is mogelijk.

Kwasten schoonmaken

Verwijder eerst overtollige verf met een spatel of afsteekmes. Koud water is alles wat u nodig hebt voor het verwijderen van verf op waterbasis: houd de kwasten gewoon onder de kraan en wrijf ze schoon met een doek.Verven op oliebasis zijn moeilijker te verwijderen. Schenk wat terpentine (verfverdunner) in een glazen pot en laat de kwasten daarin weken. Als u een gat in de steel boort, kunt u met een stukje ijzerdraad de kwast los in de terpentine hangen, zodat de borstels niet in aanraking komen met de verfresten die zich verzamelen op de bodem van de pot. Maak de kwast ten slotte schoon met zeepwater, spoel hem goed uit en droog hem met een lap.

Alles over kwasten en rollers 1

Rollers

Verfrollers zijn heel geschikt om de verf vlot aan te brengen. De meeste roller handgrepen kunnen op een telescoopstok bevestigd worden, wat het werk zeer vergemakkelijkt bij het schilderen van grote vlakken.

Ook verfrollers bestaan er in verschillende kwaliteiten: vooral de roller van lamsvel neemt de verf heel goed op. Deze zorgt voor een zeer fijnkorrelige rollerstructuur. Een roller die overtrokken is met polyamide® is echter veel meer tegen de agressieve oplosmiddelen uit de verf bestand.

Speciaal voor het fijnere lakwerk worden kleinere rollers gebruikt. Rollers van schuimplastic maken een zeer gelijkmatig opbrengen van de verf mogelijk, hoewel ze door veel verfsoorten in de loop der tijd oplossen. Vachtrollers hebben weliswaar de eigenschappen van lamsvelrollers, maar kunnen in het begin wat pluis afgeven. Daarom kunt ze het beste eerst met wat verf op een stuk papier of iets dergelijks uitrollen, voordat u met het echte werk begint.

Tip: de rol van de verfroller mag nooit geheel in de verf gedompeld worden, omdat dan het rolmechanisme met verf aankoekt en vastloopt.

Rollers schoonmaken

Haal de roller over een krant om overtollige verf te verwijderen. Verwijder vervolgens verf op waterbasis met koud stromend water, en verf op andere basis met terpentine of kwastreiniger: maak de roller in het laatste geval daarna schoon met zeepwater en laat hem drogen.