Na lang wikken en wegen heb je besloten om een warmtepomp te plaatsen. Een goede manier om je huis te verduurzamen. Maar waar begin je? Waar let je op bij het kiezen van een warmtepompinstallateur? En is het mogelijk om deze zelf te plaatsen?
De vraag naar warmtepompen is in de afgelopen jaren geëxplodeerd. Naar verwachting zal het aantal subsidieaanvragen dit jaar verdubbelen ten opzichte van 2021. Met goede reden. Door de explosieve stijging van de energieprijzen zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om hun huis te verduurzamen. Energie te besparen. Dit betekent ook dat de wachtlijsten flink stijgen. Als je nu een warmtepomp koopt, duurt het vaak wel zes maanden voordat deze daadwerkelijk geplaatst kan worden. Soms zelfs nog veel langer. De warmtepomp zelf installeren lijkt dan een goed alternatief. In elk geval om tijd te besparen. Maar is dit wel mogelijk? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rijtje en vertellen we je wat de beste optie is.
Warmtepomp zelf installeren
Is het überhaupt mogelijk om een warmtepomp zelf te installeren? Hier kunnen we kort over zijn. Het antwoord is namelijk ‘ja’. Het is wel degelijk mogelijk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan die beslissing. Het voordeel is dat de meeste warmtepompen met een zeer heldere gebruiksaanwijzing worden geleverd. Zo word je stap voor stap meegenomen in het installatieproces. Ervaring met de plaatsing is dus niet nodig. Enige kennis en ervaring met klussen is wel een absolute pré. Als het je lukt om de warmtepomp zelf te plaatsen, bespaar je hier wel flink wat geld mee. Gemiddeld kost het tussen de 750 en 1250 euro om deze te laten plaatsen. Dat spaar je dus uit als je de plaatsing zelf verricht.
Houd er wel rekening mee dat een van de voorwaarden bij het aanvragen van een subsidie is, dat deze door een erkende monteur wordt geïnstalleerd. Als je besluit om de pomp zelf te plaatsen, loop je dus het risico dat je niet in aanmerking komt voor een subsidie. Er zijn wel mogelijkheden om dit toch te realiseren. Voorwaarde is dat er dan een monteur op afstand meekijkt. Vraag naar de mogelijkheden en voorwaarden voordat je besluit om de warmtepomp zelf te installeren, zodat je zeker weet waar je wel of juist geen recht op hebt.
Warmtepomp laten plaatsen
Als je de warmtepomp laat plaatsen, ben je er zeker van dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Bijkomend voordeel is dat je hiermee gegarandeerd recht houdt op een subsidie. Bovendien kan de installateur ook helpen bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor jouw woning en enkele tips geven om hier nog meer rendement uit te halen. Voordat je een warmtepompinstallateur kiest, is het wel belangrijk dat je de vakbekwaamheid checkt. De laatste jaren doen steeds meer installateurs zich vakbekwaam voor, terwijl ze niet over de juiste papieren beschikken. Het is dus goed om hier rekening mee te houden.