Wat is in feite een bistro tuinset? Bistro staat voor een beetje van dit en een beetje van dat. Een mix van een restaurant en een café. Of in coronatermen een mengeling van de natte en droge horeca. Is dat ook in tuinmeubels?

Bistro is compact

Een bistro tuinset is in ieder geval een compact meubel. Kleine stoeltjes met een tafeltje. De romp is meestal fragile en het ouwerwetse materiaal is metaal met hout. Fraai van vormgeving met gebruik van sierlijke vormen. Veel mensen associëren bistro met de Franse manier van leven. Het zijn nostalgische meubels die vooral in de kleine tuin, balkon of tweede terras worden geplaatst. Het zitcomfort is secundair. Het gaat om de uitstraling.

Horeca let op ruimte

De horeca maakt veel gebruik van de compacte buitenstoel en tafels. Omdat ze weinig ruimte innemen en dus meerdere gasten op een terras kunnen worden ontvangen. Ze zijn meestal duurzaam en ook nog eens inklapbaar en stapelbaar. Vooral de bistro rotan stoelen zijn populair. Rotan is haast onverwoestbaar en oogt vriendelijk. Geen kunstof, maar een eerlijk materiaal.

Rotan is duurzaam

Rotan is rotanpalm, een klimplant. De stengels worden gevlochten tot manden en buitenmeubels. Rotan wordt dikwijls ook pitriet genoemd, maar er zijn wezenlijke verschillen. Rotan maakt gebruik van bamboestengels die massief zijn, dat in tegenstelling tot pitriet waarbij de stengels versneden zijn. Het is vooral een kwestie van kwaliteit en duurzaamheid, maar ook in prijs. Het materiaal is bij uitstek geschikt voor buiten. Rotan heeft nauwelijks onderhoud nodig. Door de weersinvloeden kan rotan hooguit enigszins verkleuren.

Franse sferen

Een balkon in Parijse sferen. Met een goed glas wijn uiteraard. Met passende kussens wordt het tuinset comfortabel. Voor de doe het zelver zijn de echte Franse bistrosets een leuke klus. Niet echt gemakkelijk te vinden, maar af en toe zijn de originele metalen tuinstoeltjes en brocante tafeltjes verkrijgbaar die wel gerestaureerd moeten worden. Met staalborstel en verf worden ze weer als nieuw.

Nieuw zijn de tuinsetjes verkrijgbaar in retro vorm. Ze zijn bovenal degelijk als ze goed voorbereid zijn zoals grondlak en bij voorkeur met een gepoedercoate aflak. De originele kleur is blauwgroen, maar ze zijn leverbaar in zowat elke kleur.