Vrijwel alle muurverf wordt verdund met water, al wordt er nog wel matte en hoog-glanzende muurverf op oliebasis gemaakt.

De goedkoopste muurverf wordt aangeduid met ‘veegvast’. Dat wil zeggen dat de verf niet afgeeft zolang er geen vocht in de buurt komt. Dergelijke verf dekt niet geweldig en is uiteraard niet geschikt voor keuken of badkamer.

‘Tex’ (van latex) is een veel gebruikte verzamelnaam voor dispersieverven op waterbasis, waarin allerlei bindmiddelen kunnen worden gebruikt, zoals acryl en vinyl. Behalve op heel gladde ondergronden hecht en dekt deze matte verf prima, hoewel de kwaliteit uiteenloopt, afhankelijk van de hoeveelheid binder en pigment die hij bevat. Bijzondere texverven zijn druipvrije muurverf, die wat dikker is om er zonder knoeien plafonds mee te kunnen schilderen, en plastische verf, waarmee ook kleine scheurtjes heel goed kunnen worden gedicht. Structuur-verf is tex waaraan kleine deeltjes zijn toegevoegd, zoals zilverzand, steengruis of houtvezels (‘rauhfaser’). Opgedroogde tex is met spiritus, of met heet water en flink schrobben te verwijderen. Texverven zijn minder milieuvriendelijk dan veegvast .