Ben jij bij met je tuin, maar heb je geen tijd en zin om deze telkens bij te houden? Niet iedereen heeft groene vingers, en daar is ook niks mis mee. Waar de één geniet van een volle, bloeiende tuin waarbij er meerdere keren per week onkruid gewied moet worden en het gras regelmatig moet worden gemaaid, geniet de ander juist van een tuin waar overzicht en rust is. Waar je geen last hebt van onkruid, gras dat maar blijft groeien en bladeren die elke dag opgeruimd moeten worden.

Vaste planten

Wanneer je eenjarige planten koopt of bijvoorbeeld bloembollen, dan blijf je dit elk jaar opnieuw doen. Wil je toch wel wat groen of kleur in je tuin, ondanks dat je een onderhoudsvrije tuin wil? Dan kun je het beste gaan voor vaste planten. Toegegeven; je moet sommige vaste planten wel eens per jaar terugsnoeien, maar dat is het eigenlijk wel. Er zijn overigens ook planten die je helemaal niet terug hoeft te snoeien, daar heb je dus helemaal geen onderhoud aan.

Heb je vaste planten staan en merk je dat ze minder bloemen geven, slechter groeien of dat de kleuren van de bloemen doffer zijn? Dan kan het wel zijn dat ze wat voeding nodig hebben. Dit meng je met water en hier bewater je de plant vervolgens mee. Dit is zo gebeurd en zorgt ervoor dat jouw plant er een stuk mooier uit komt te zien. Vooral hortensia’s en fuchsia’s hebben hier behoefte aan.

Het alternatief voor gras

Een stuk gras in de tuin is heerlijk voor als je huisdieren of kinderen hebt, maar het vraagt ook om veel onderhoud. Niet alleen moet je het gras regelmatig maaien, maar daarnaast moet het gras ook bemest worden. Een mooi alternatief voor gras is dan kunstgras. Dit heb je tegenwoordig in veel verschillende soorten, zodat er altijd wel eentje is die perfect bij jouw tuin en je voorkeuren past. Er zijn zelfs soorten waarbij je niet ziet dat het kunstgras is, waardoor het dus net is alsof je echt gras in je tuin hebt liggen.

Liever geen gras? Tegels kunnen ook zeker voor sfeer zorgen, maar zorg er dan wel voor dat je genoeg plantenbakken hebt staan. Zo voorkom je dat je tegen een kaal stuk aankijkt, want dat wil je voorkomen.

Speelplek in de tuin

Een stukje van de tuin speciaal voor de kinderen overlaten zorgt er niet alleen voor dat ze graag in de tuin gaan spelen op een lekkere dag, maar ook dat je tuin minder kaal oogt. Voor jonge kinderen zou je een zandbak of speelhuisje kunnen plaatsen, terwijl de wat oudere kinderen vaak liever een schommel of trampoline hebben. Zorg er wel voor dat je bij de toestellen gebruikmaakt van rubberen tegels. Mochten ze dan vallen, dan vangt het rubber de klap voor het grootste gedeelte op.