Bij betonplex is de gedachte van een bouwmateriaal snel gemaakt. Plaatmateriaal wat gebruikt wordt voor betonfunderingen. Betonbekisting wat als mal dient voor het constructiewerk. Het leuke is dat je met betonplex veel meer kunt.

Een plaat met een coating

Betonplex is een plaatmateriaal met een epoxylaag. Dankzij deze harde laag is betonplex waterdicht. Het plaatmateriaal bestaat uit meerdere fineerlagen. Het fineer afkomstig van een houtsoort bepaalt de kwaliteit. Let bij het betonplex kopen op de houtsoort. Populierenhout is van mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld hardhout.

Houtsplinters in plaats van fineer

Plaatmateriaal wat lijkt op betonplex is OSB. Het materiaal bestaat dan niet uit fineerplaten, maar is vervaardigd van houtsplinters en lijm. De platen hebben een mindere afwerking en zijn daardoor vooral geschikt als constructiemateriaal zoals vloer- of dakplaten.

Ruime toepasbaarheid

Voor de klusser is plaatmateriaal een makkelijk te bewerken materiaal. Betonplex is dankzij de coating geschikt voor vele doeleinden. Omdat het stevig is en waterdicht is het uitermate geschikt voor buitenconstructies zoals bergruimten en dierenverblijven. Wat geschikt is voor buiten is ook prima voor binnen. Het materiaal leent zich dan ook voor het maken van meubels zoals tafels, kasten en bureaus. Betonplex is overschilderbaar en is dus in elke gewenste kleur te brengen. Zorg wel voor goed schuurwerk en grondlak voordat het afgelakt wordt.

Coating in kleur

Het schilderen hoeft niet als je kiest voor een gekleurde coating laag. Ze zijn beschikbaar in meerdere kleuren die voor meubels erg decoratief uitzien. Het plaatmateriaal is in verschillende diktes verkrijgbaar van minder dan 10 mm. tot 18 mm. Naast betonplex zijn er vele andere soorten platen zoals MDF, underlayment, triplex en multiplex.

Belangrijk bij de keuze van plaatmateriaal is de belastbaarheid, het gewicht en in hoeverre het materiaal in het zicht blijft. Meubelpanelen en timmerpanelen zijn zoals de namen al aangeven, uitermate geschikt voor meubels. Meubelpanelen bestaan uit spaanplaat met een kunstof coating laag. Timmerpanelen zijn van massief hout. De panelen worden gelijmd van latten en zijn in alle houtsoorten verkrijgbaar zoals beuken, vuren, eiken en grenen.