Een woning wordt comfortabel met het juiste licht. Overdag dient een huis zoveel mogelijk gebruik te maken van het daglicht. Wordt het donker? Dan dient kunstlicht het gemis op te vangen. Licht dient vooral functioneel te zijn, maar het heeft ook andere eigenschappen. Accentlicht zorgt voor het benadrukken van een speciaal voorwerp en sfeerverlichting zorgt voor contourverlichting en gezelligheid.

Lichtplan van de woning

Een lichtplan helpt om plekken juist te verlichten. Direct licht vanuit het plafond en op de werkplek. In de keuken is goed licht nodig boven het kook en werkgedeelte. De garage en berging dient voldoende verlicht te worden. Staande en tafellampen zorgen voor de contour.

Spots en downlights

Als plafondverlichting wordt steeds meer spots gebruikt. Downlights zijn spotjes met ledverlichting. Ze geven gelijkmatig en gespreid licht en zijn uitstekend geschikt om als basisverlichting te dienen in elke ruimte. Gebruik bij spots altijd een dimmer, zodat de sterkte naar behoefte is in te stellen eventueel met een afstandsbediening.

Keuken is functioneel

Voor de keuken zijn spots ook uitstekend te gebruiken, maar ook ledstrips bieden goed licht om de bezigheden uit te voeren. Beschikt de keuken over bovenkasten? Dan is de onderkant een goede plek voor ledstrips. Ze zijn in elke lengte verkrijgbaar. Als het kookwerk klaar is, dan kan met een dimmer het functioneel licht gedimd worden tot sfeerlicht.

Watt is lumen

Ledverlichting is een zuinige verlichting. Waar vroeger bij functioneel licht 60 watt nodig was, vraagt een ledlamp slechts om 8 watt. De tafellamp van 25 watt wordt 4 watt en de keukenlamp van 75 watt wordt 15 watt. Het begrip watt is veranderd in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtopbrengst. Wel geeft het verschil het voordeel van verbruik aan tussen de gloeilamp en ledverlichting. Bij halogeen is het verschil minder maar nog steeds aanzienlijk.

Hetzelfde geldt voor tl-buizen. Was het vroeger een ideale zuinige lichtbron voor de garage en berging, nu is er de nieuwe generatie led verlichting tl. T5 is de benaming van led tl-buizen die passen in de oude tl-armatuur, maar een besparing van 50 procent opleveren!

Bij ledverlichting geeft de temperatuur de felheid van licht aan. Het wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe lager het getal, hoe zachter het licht. Een kaarslicht heeft het getal 2000 en een gloeilamp 2700. Ledverlichting is vanaf 2200 Kelvin te verkrijgen.