Alles over serres, een serre bouwen is een van de beste manieren om uw woonruimte uit te breiden, om een gezellig plekje te creëren waar u kunt rusten, werken of spelen en zelfs om de waarde van uw huis te verhogen.

Alles over serres

De verschillende types serres
Serres zijn in verschillende modellen te krijgen, van het eenvoudigste aanleuntype tot fraai bewerkte types in klassieke stijlen. Dus neem in ieder geval ruim de tijd om zoveel mogelijk folders te bestuderen, voordat u definitief beslist welke u neemt. Afhankelijk van uw vaardigheid als doe-het-zelver en de tijd die u tot uw beschikking hebt, kunt u besluiten om de serre zelf in elkaar te zetten of om het te laten doen.

Doe-het-zelf Veel fabrikanten van serres leveren hun producten in platte pakken af, klaar om door u of door een plaatselijke aannemer in elkaar gezet te worden. U kunt deze modellen enigszins laten veranderen.

Kant-en-klaar serres Gespecialiseerde firma’s bieden een compleet dienstenpakket, van deskundige medewerkers die u thuis bezoeken en voor uw situatie geschikte ontwerpen maken, compleet met waterleiding, electra, verwarming, vloerbedekking enz., tot opbouw, inrichting en zelfs advies betreffende geschikte planten.

Welke methode u ook kiest, uw model serre moet behoren tot een van de volgende drie hoofdtypes.

Aanleun serre Dit zijn modellen die tegen het huis aan gebouwd worden, met geheel of gedeeltelijk glazen wandpanelen en transparante dakpanelen. Ze worden gewoonlijk gemaakt van aluminium of een ander lichtgewicht metaal, gecoat met ultraviolet bestendig PVC.

Alles over serres 1

Afgeronde serre Deze worden meestal gemaakt van aluminium of een ander lichtgewicht metaal gecoat met PVC. Ze lopen uit in een achthoekige, ronde of gebogen vorm en hebben een hellend of een plat dak. Tot de kenmerken van serres van dit type behoren ook: ramen die kunnen kantelen, zowel als opendraaien, ventilatoren en schuifdeuren aan de zijkant.

Alles over serres 2

Serre in monumentale stijlDeze zijn gemodelleerd naar originele Victoriaanse ontwerpen en gemaakt van hout en glas. Ze worden meestal gebouwd op een laag bakstenen wandje en hebben een opvallende sierrand op het dak.

Alles over serres 3

De juiste plek kiezen
Voor planten is een serre die ‘s ochtends of ‘s avonds in de zon ligt, ideaal. Houd er rekening mee dat een serre die de hele dag zon krijgt, ‘s zomers oververhit kan raken, terwijl er waarschijnlijk ‘s winters dubbele beglazing nodig is om de warmte vast te houden, als de serre in de schaduw’ ligt. Probeer de serre zo te plaatsen dat u het beste zicht op de tuin hebt, maar houd ook rekening met het zicht op het huis vanuit de tuin.

Als uw huis niet geschikt is voor een van de gebruikelijke modellen, dan kunt u met een beetje fantasie ook in de meest onwaarschijnlijke situaties nog wel een plekje vinden, zoals in de ruimte tussen twee bestaande wanden of in de lichtkoker van een hoge stadswoning. Hoewel het duur is, is het best mogelijk om een serre boven de begane grond te bouwen op een vlak dakterras of zelfs op stelten. U kunt ook een balkon met glas ombouwen als een goedkopere oplossing op hoog niveau.

Welke bouwmaterialen?
Bij de bouw van serres worden verschillende bouwmaterialen gebruikt. De voornaamste types worden hieronder beschreven:

 • Hardhout, zoals mahonie, is onmisbaar voor grote, traditionele modellen, omdat het sterk genoeg is om het gewicht van veiligheidsglas of dubbel glas te dragen. Het moet echter regelmatig gebeitst, geschilderd of gelakt worden om het in topconditie te houden.
 • Zachte houtsoorten zijn goedkoper, maar ze moeten goed gedroogd en zorgvuldig onderhouden worden. Serres van zacht hout moeten robuuster zijn om het gewicht van het glas te kunnen dragen.
 • Metaal, zoals staal of aluminium, wordt vaak gebruikt in bouwpakketten voor serres. Staal moet gegalvaniseerd worden om het weerbestendig te maken en aluminium moet geschilderd worden om oxydering te voorkomen.
 • Kunststoffen, zoals PVC, worden steeds mooier en populairder voor fra-
  mes en ramen. Ze zijn goedkoper dan hardhout, gemakkelijker in elkaar te zetten en onderhoudsvrij, maar verkleuren na verloop van tijd.
 • Glas moet veiligheidsglas zijn (gehard of gelaagd glas van 4 mm dik). Gerenommeerde bedrijven leveren gewoonlijk veiligheidsglas voor al hun serres, maar aarzel niet om daarover navraag te doen. Als het gaat om een serre in bouwpakketten, vraag dan experts om advies betreffende beglazing. Als u dubbel glas neemt, controleer dan of beide lagen van veiligheidsglas zijn. Als uw serre op het zuiden ligt, is het verstandig om te denken aan getint en hittereflecterend glas.
 • Daken moeten gemaakt zijn van veiligheidsglas of polycarbonaat – een heel sterke soort kunststof die goed bestand is tegen krassen. Polycarbonaat is een stuk goedkoper en sterker dan veiligheidsglas, hoewel het in de loop der jaren wel vergeelt.

Praktische wenken
Welk soort serre u kiest, hangt af van de bestemming die u eraan wilt geven.

De eenvoudigste serres hebben enkel glas, ze zijn onverwarmd en slechts voor een beperkt gedeelte van het jaar te gebruiken. De meest geavanceerde serres hebben thermostatisch geregelde vloerverwarming, automatische ventilatie en irrigatie en kunnen het hele jaar door gebruikt worden. De meeste serres zitten ergens tussen deze twee categorieën in.

 • Toegankelijkheid, om vanuit uw huis in de serre te komen kan het nodig zijn om een bestaande doorgang in de wand van het huis aan te passen of een hele nieuwe te maken. Als dit meer werk vergt dan het weghalen van bakstenen van onder een bestaand raam, dan moet u waarschijnlijk een dragende latei laten aanbrengen. Raadpleeg het plaatselijke bouwtoezicht voordat u dit doet.
 • Elektriciteit, als er al wandcontactdozen zijn aan de binnenkant van de wand waartegen de serre gebouwd wordt, dan is het voor een elektricien niet moeilijk om er aan de andere kant van de wand een paar bij te maken. Aansluitpunten tegen de buitenwanden zijn lastiger, omdat u een kabel door de fundering van de serre moet leggen.
 • Verwarming, de gemakkelijkste manier om de serre te verwarmen is om de centrale verwarming door te trekken. Neem een deskundige in de arm om na te gaan of uw boiler en uw pomp de extra belasting aan kunnen. U kunt ook vloerverwarming aanbrengen wanneer u de vloer legt, of gebruik elektrische radiatoren. Gebruik geen olie of petroleumkachels omdat die condensvorming veroorzaken.
 • Aansluiting tussen serre en huis, de voeg tussen het dak van de serre en de wand van het huis moet goed afgewerkt worden met een afdichting, om deze weerbestendig te maken. De beste afdichting is lood, dat heel lang meegaat, maar ook duur is. Aluminium, zink en andere plaatmetalen zijn ook mogelijk, maar ze moeten wel geschilderd worden. Voegen tussen twee wanden worden meestal afgedicht met mastiek of siliconenkit. U moet ook maatregelen treffen voor de afvoer van regenwater van het dak, en dat kan betekenen dat u een zinkput in de tuin moet maken.
 • De fundering leggen, alle serres hebben vochtwerende en geïsoleerde vloeren nodig, en dat betekent een solide, vlakke betonnen ondergrond. Een simpele aanleunserre kan gebouwd worden op een laag beton van 10 cm dik, maar voor grotere bouwwerken is een veel dikkere basis van steenslag, beton en een afstrijklaag van zand/cement nodig. U kunt de afstrijklaag versterken met kippengaas om barsten te voorkomen. Zelfs als u de serre zelf bouwt, is het te overwegen om de vloer door een aannemer te laten leggen. U kunt daarna zelf de tegels leggen.
 • Veiligheid, als u kinderen hebt, is het verstandig om een speciale beschermende folie aan te brengen als u geen veiligheidsglas hebtt gebruikt. Plak plaatjes op glazen deuren zodat mensen niet tegen het glas lopen.

De juiste stijl
Het is belangrijk om een serre te kiezen die bij uw huis past. Denk daaraan wanneer u de vele stijlen en modellen bekijkt in showrooms en in de folders van de fabrikanten.

De vorm is ook een belangrijke factor in het bepalen van uw keuze. Bedenk hoeveel ruimte u tot uw beschikking hebt en welke serrevorm, rechthoekig, afgerond of achthoekig die ruimte het best benut. Ten slotte, beknibbel niet op de grootte van de serre. Het is veel beter om een ruime serre te hebben en een kleinere tuin, dan om tot de ontdekking te komen dat de serre uiteindelijk te klein is voor alle activiteiten waarvoor u deze bestemd had.

Om een serre een solider en meer weerbestendig aanzien te geven, kunt u deze op een laag bakstenen wandje bouwen. Neem dan wel stenen die passen bij die van uw huis. Om optimaal te profiteren van warm zomerweer en om een zonnig maar beschut plekje te creëren is een helemaal glazen serre een goede keuze.