De verwarming hoog en toch koude rillingen en een onbehaaglijk gevoel? De oorzaak moet veelal gevonden worden bij slecht sluitende deuren en ramen. Naast warmte gaat daardoor ook een hoop energie verloren. Met tochtwering voorkomt u dat allemaal en de kosten zijn snel terugverdiend.

Uw huis tochtvrij maken

Investeren in tochtwering is lucratief. Het is de snelste en eenvoudigste manier om uw gasrekening omlaag te brengen. Meestal heeft u de kosten er al binnen een jaar uit. Een effectieve tochtwering houdt niet alleen warmteverlies tegen en uw gasrekening lager, maar uw huis voelt ook warmer aan doordat de koude tocht weg is. Rond alle deuren en ramen moet ruimte zitten, zodat ze open en dicht kunnen, maar via deze spleten kan warmte ontsnappen en koude tocht binnenkomen. Ongeveer 15% van alle warmteverlies is toe te schrijven aan slechte of ontbrekende tochtwering. In moderne ramen zit tochtwering ingebouwd, maar in oudere huizen moet u speciale tochtwerende maatregelen treffen om de koude de baas te blijven en te voorkomen dat de ramen rammelen. Alleen al door ramen en deuren tocht dicht te maken, bespaart u circa 7% op uw gasrekening. Ook de aan-sluitnaden van kozijnen, vloeren en daken met (buiten) muren kunnen openstaan. Als alles kiert wat maar te kieren valt, is een besparing van maar liefst 15% op uw gasrekening mogelijk.

Er is een hele reeks tochtwerende materialen verkrijgbaar, voor elke plek in huis. Ze zijn allemaal gemakkelijk aan te brengen zonder dat daar speciale gereedschappen voor nodig zijn. Welk materiaal voor u het meest geschikt is, hangt af van de breedte van de spleet die u wilt dichtmaken en het type deur of raam dat u wilt afdichten. Er is ook tochtwering die speciaal ontworpen is voor brievenbussen, sleutelgaten, en doorvoeren.

Opsporen van de oorzaak

Voordat u tot een aankoop overgaat, moet u eerst alle naden en kieren inventariseren. Ze zijn te vinden bij ramen, deuren, vloeren kozijnaansluitingen met de muur. Sla daarbij de zolder en/of vliering niet over. Controleer tevens het hang- en sluitwerk. Zorg dat dit perfect sluit voordat u de tochtwering aanbrengt. Kijk ook naar de doorvoeren van water-, gas-, cv- en elektriciteitsleidingen, met name de doorvoeren naar de kruipruimte. Vergeet daarbij de meterkast en het gootsteenkastje niet.

Het is meestal maar al te duidelijk waar de tocht vandaan komt. Als u de plek echter niet kunt vinden, maak uw hand dan nat. Die hand wordt dan gevoeliger voor koude, zodat het gemakkelijker wordt om de bron van ergernis te ontdekken wanneer u langs al de mogelijke spleten gaat. Ook kunt u met de vlam van een aansteker of kaars de ruimte doorgaan. De vlam zal gaan wakkeren bij tocht.

Verschillende kierbreedtes

De tochtwering die u aanbrengt, moet in staat zijn de kier volledig af te dichten zonder dat daarmee het openen en sluiten van ramen en deuren wordt bemoeilijkt. Die kans bestaat als u tochtwering zoals band en flexibele kunststof profielen in de sponning aanbrengt. Het probleem is namelijk dat de kierbreedte niet alleen per raam of deur kan verschillen, maar ook de breedte van één kier kan verlopen.

Dit doet zich voor bij een krom getrokken raam of deur. Bij variërende en/of verlopende kierbreedten kunt u het beste tochtstrippen op het kozijn aanbrengen. Met lichte druk zet u de strip sluitend tegen een gesloten raam en deur op het kozijn vast. Zorg wel dat de ondergrond schoon is en het schilderwerk gaaf voordat u deze tochtwering aanbrengt.

Mooi meegenomen

Naden en kieren tochten niet alleen; ze laten ook geluid door. Met het aanbrengen van tochtwering doet u dus tevens iets aan geluidsisolatie. Een ander bijkomend voordeel is dat insekten geen vrije toegang meer hebben. Ruime leidingdoorvoeren en kieren tussen vloer en muren naar de kruipruimte zijn vaak mede de oorzaak van tocht over de vloer. Een vochtige kruipruimte veroorzaakt tevens een (te) hoge luchtvochtigheid in huis.

Vergeet niet te ventileren

Belangrijk is een gezond evenwicht. Het gevaar bestaat dat u met het dichten van naden en kieren uw huis potdicht maakt. Voor een gezonde atmosfeer moet de lucht in huis regelmatig ververst worden. Bij tocht is er sprake van een ongecontroleerde maar continue ventilatie, als u alle tocht uitbant, schept u de ideale conditie voor condensvorming. De oplossing is om alle koude vocht te bestrijden, maar tevens voor voldoende ventilatie te zorgen. Als u uw huis van tochtwering heeft voorzien, is het dus van belang dat u de woning regelmatig lucht. De beste manier is om alles, ramen en (binnen)deuren, even goed open te zetten. Mits aanwezig zijn ventilatieroosters en afzuigventilatoren ook een oplossing.

Uw huis tochtvrij maken, tochtwering aanbrengen rond deuren en ramen

Ramen en deuren zijn de belangrijkste bronnen van tocht in huis en er zijn veel producten gemaakt om daar iets aan te doen. Ramen alleen al veroorzaken 7% van alle warmteverlies. Een oplossing is om alle enkele beglazing te vervangen door dubbele, maar dat is prijzig en het kan wel twintig jaar duren voordat u die investering door energiebesparing hebt terugverdiend.

Spleten rond de zijkanten en de bovenkant van deuren en ramen kunnen op verschillende manieren gedicht worden, zoals in het overzicht hieronder beschreven wordt. Zorg ervoor dat alle oppervlakken schoon zijn voordat u de tochtwering op zijn plaats plakt of spijkert. Kies niet de aller goedkoopste soorten, want die kunnen snel vervormen en dan werken ze niet meer. Kies strips die een garantie van twee tot vijf jaar bieden, deze zijn duurder, maar ook effectiever en duurzamer.

Zelfklevende tochtband

Zelfklevende tochtband is eenvoudig en snel aan te brengen en is bij een gesloten raam of deur nagenoeg onzichtbaar. De ondergrond (verflaag) moet eerst met wasbenzine of spiritus worden ontvet. Kleef elastische band zonder deze uit te rekken in de sponning vast. In vergelijking met tochtstrippen is band minder duurzaam.

Bij vervanging bestaat bovendien de kans dat u delen van de onderliggende verflaag mee trekt. Stem de dikte van de band af op de grootte van de kier. Te dunne band sluit niet goed af en bij te dikke band krijgt u de deur of het raam niet meer goed dicht. Gebruik geen band met een open celstructuur, deze zuigt namelijk vocht op. Tochtband kan niet geschilderd worden.


Uw huis tochtvrij maken, schuim

Uw huis tochtvrij maken, schuim montage

Schuimplastic tochtband

Zelfklevende schuimplastic tochtband op een rol, die goedkoop en gemakkelijk aan te brengen is, om kleine, gelijkmatige spleten langs een raam of een deur te dichten. Installatie, trek de beschermlaag van de strip af en druk hem stevig in de sponning. Maak hem op maat met een schaar of een hobbymes en druk de strips in de hoeken tegen elkaar.


Uw huis tochtvrij maken, rubber

Uw huis tochtvrij maken, rubber montage

Rubberen tochtband

Zelfklevende rubberen tochtbanden zijn van hoge kwaliteit en gemakkelijk schoon te maken. Ze hebben een E-, P- of O-profiel en zijn geschikt om brede en ongelijke spleten te dichten, tot 3 mm breed voor het E-profiel en tot 7 mm breed voor de O-afdichting. Installatie, afkorten en aanbrengen op dezelfde manier als de schuimplastic band.


Tochtstrippen

De meeste tochtstrippen, bestaande uit een kunststof of aluminium profiel waarin een flexibele afdichtingsstrip is geklemd, worden met spijkertjes of schroefjes op het kozijn vastgezet. Deze profielen zet u vast met ijzer-vernikkelde of roestvast stalen nageltjes of schroefjes. Op hardhouten kozijnen tekent u eerst gaatjes af voor het voorboren. Om beschadiging van het profiel te voorkomen, slaat u het laatste eindje van de spijkers met een drevel vast.

Er zijn ook zelfklevende tochtstrippen waarbij, evenals bij tochtband, de ondergrond eerst met wasbenzine of spiritus moet worden ontvet. Ook bij een verlopende kierbreedte kan tochtstrip sluitend aangebracht worden door deze met een lichte druk tegen een gesloten raam of deur op het kozijn vast te zetten. In bijna alle gevallen blijft tochtstrip zichtbaar, maar het profiel (niet de flexibele afdichtstrip) kan wel geschilderd worden. Breng dan eerst een primer aan.


Uw huis tochtvrij maken tochtstrip

Uw huis tochtvrij maken tochtstrip montage

Tochtstrip inbouw

Inbouw tochtstrippen worden in de sponning van aangebracht, en is een doelmatige en duurzame tochtwering. Ze zijn er in verschillende types, met een samendrukbare rubberen rol of flap als afdichting. Doordat de strippen een rug van aluminium of kunststof hebben zijn ze opvallender dan zelfklevende strips. Deze strips sluiten kieren tot een breedte van 10-15mm langs deuren en ramen te dichten. Installatie, zaag de strip op maat met een kleine metaalzaag en spijker hem volgens de gebruiksaanwijzing op zijn plaats in de sponning.


Uw huis tochtvrij maken, tochtstrip opbouw

Uw huis tochtvrij maken, tochtstrip opbouw montage

Tochtstrip opbouw

Opbouw tochtstrippen worden in het zicht op het kozijn aangebracht. Ook bij een verlopende kier breedte kunt u ze met een lichte druk sluitend tegen een gesloten raam en deur op het kozijn vastzetten. Installatie, zaag de strip op maat met een kleine metaalzaag en spijker hem volgens de gebruiksaanwijzing op zijn plaats in de sponning.


Dorpeltochtwering

In oudere huizen kan de spleet tussen de onderkant van de deur en de vloer veel tocht doorlaten. Het type tochtwering dat u moet aanbrenger hangt af van de vloer en van de vraag of het om een binnen- of een buitendeur gaat.

Dorpelstrippen zijn speciale tochtstrippen die de kier onder de deur afsluiten. Er zijn zelfklevende of met schroeven te bevestigen aluminium en kunststof dorpelstrippen met een flexibele afdichtingsstrip of met borstelharen. De meeste dorpelstrippen worden op de deur geschroefd, aan de kant waar de deur naar binnen dichtdraait. Dorpelstrippen die de onder-dorpel afsluiten, kunt u alleen gebruiken indien onder-dorpel en deur één vlak vormen. Dorpelstrippen met borstelharen, voor bevestiging op of onder de deur, sluiten de kier op de vloer of de dorpel af. Zonder onderdorpel zijn ze minder geschikt voor een harige vloerbedekking, waar ze overheen zouden slepen.


Uw huis tochtvrij maken, deurstrip met flap

Uw huis tochtvrij maken, deurstrip met flap montage

Deurstrip met flap

Een flexibele strip van rubber of plastic die over de vloer strijkt en zo een afdichting vormt. Het meest geschikt voor gladde vloeren. Installatie, zaag met een metaalzaag een strip ter breedte van de deur af en spijker of schroef hem op zijn plaats.


Uw huis tochtvrij maken deurstrip met borstel

Uw huis tochtvrij maken, deurstrip met borstel montage

Deurstrip met borstel

Een borstel met nylonharen langs de onderkant van de deur. Geschikt voor ongelijke vloeren en schuifdeuren. Installatie, zaag met een metaalzaag een strip ter breedte van de deur af en spijker of schroef hem op zijn plaats, volgens de gebruiksaanwijzing.


Uw huis tochtvrij maken, deurstrip met borstel voor onder deur

Uw huis tochtvrij maken, deurstrip met borstel voor onder deur montage

Deurstrip voor onder deur

Er zijn twee types verkrijgbaar met borstel en met rubbenstrip, uw keuze hangt af van de ondergrond. Installatie, voor het monteren moet de deur uit het kozijn worden gehaald, zaag met een metaalzaag een strip ter breedte van de deur af en spijker of schroef hem op zijn plaats, volgens de gebruiksaanwijzing.


Uw huis tochtvrij maken deurstrip met borstel voor op dorpel

Uw huis tochtvrij maken, deurstrip met borstel voor op dorpel montage

Dorpelstrip met slijtprofiel

Een dorpelstip met slijtprofiel kunt u op de onderdorpel schroeven van een naar buiten draaiende (achter)deur, ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Installatie, zaag met een metaalzaag een strip ter breedte van de deur af en spijker of schroef hem op zijn plaats, volgens de gebruiksaanwijzing.


Uw huis tochtvrij maken, brievenbus

Brievenbus en sleutelgaten

Tocht komt niet alleen langs deuren, maar ook erdoorheen. Dat is gemakkelijk te verhelpen. Door een brievenbus kan veel kou naar binnen komen. Schroef een klep of borstelharen in een kunststof omlijsting aan de binnenkant voor de brievenbus. Voor sleutelgaten zijn er sleutelplaatjes met een klepje dat weggedraaid kan worden.

Overige kieren vullen

Gebruik voor alle andere, niet al te grote kieren en voegen overschilderbare butyleen of acrylaatkit. Breng hem aan met een kitpistool; er zijn ook verpakkingen waarbij het zonder kan. Maak de sponning goed schoon en breng de kit aan op het vaste kozijn. Om kit te besparen, kunt u eerst een rugvulling in de vorm van flexibele band in de voeg drukken. Sluit kieren tussen (houten) kozijnen en de muur niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant af. Daarmee voorkomt u tocht in huis via de spouw en vochtinsluiting. Gebruik voor grote naden en voegen pur-schuim in plaats van kit.