Omdat sierlijsten en plinten gewoonlijk gemaakt zijn van inferieur zachthout, plastic of gips, zijn ze relatief goedkoop in de aanschaf. Ze zijn in allerlei modellen verkrijgbaar.
Plinten
Hoewel de lijn van een plint regelmatig wordt onderbroken door deuren en haarden of aan het zicht onttrokken wordt door meubilair, speelt hij toch een belangrijke decoratieve rol. Hij trekt de aandacht naar de vloer door deze te omlijsten, en in combinatie met een stoot en schilderijlijst kunt u hem gebruiken om de wanden van kleurbanden te voorzien. Plinten zijn meestal 10-30 cm hoog, waarbij de hoogste modellen vaak vervaardigd zijn uit twee of meer vormen op elkaar. Plinten ontbreken vaak in sobere en rustieke interieurs en zijn soms vervangen door een geverfde strook of een strak gestucte rand.
Stootlijsten
Een stootlijst is gewoonlijk op een hoogte van zo’n 90 cm hoog boven de vloer aangebracht. De oorspronkelijke functie ervan was te voorkomen dat stoelen tegen de wand werden geschoven en deze beschadigden. Stootlijsten werden ook gebruikt om de scheiding aan te geven tussen de slijtvaste afwerking of lambrisering op het onderste gedeelte van de wand en de verfijndere afwerking daarboven. Voorbeelden uit het eind van de 18e eeuw zijn vaak versierd met neoklassieke motieven van gebrand gips of houtsnijwerk, en exemplaren in Victoriaanse gangen werden soms van keramische tegels vervaardigd. Moderne voorbeelden zijn meestal gemaakt van bescheidener materiaal, zoals zachthout, of door behangranden vervangen.
Schilderijlijsten
Een schilderijlijst, die een klein stukje onder de bovenrand van een wand wordt aangebracht, werd zoals de naam al verraadt, oorspronkelijk gebruikt om schilderijen op te hangen. Langs de bovenrand van de lijst werd een groef of inkeping gemaakt waarin de schilderijhaken stevig werden vastgehaakt; als deze groef diep genoeg was, konden er ook borden in worden geklemd. Net als stootlijsten kunnen schilderijlijsten grote invloed hebben op de manier waarop we ruimte ervaren. Ze delen de wand in kleinere stukken op en dragen zo bij aan een visueel ritme dat ervoor zorgt dat de proporties van de kamer beter op ons overkomen.