Typerend voor alle soorten zeggen zijn de driekantige stengels en de langwerpige, walsvormige bloeiwijzen. Vochtige tot natte standplaatsen, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver of andere waterpartij, zijn geschikt voor Carex pendula (hangende zegge genoemd, door de hangende bloeiwijzen), Carex pseudocyperus en Carex muskingumensis. Deze soorten bereiken een hoogte van 50-100 cm, de hangende zegge kan zelfs 1,5 m hoog worden.

Een halfbeschaduwde plaats in uw tuin is ideaal voor Carex morrowii, Carex sylvatica en Carex ornithopoda. Deze soorten vormen allemaal 20 tot 50 cm hoge pollen. Er is ook een soort die bestand is tegen diepe schaduw, namelijk Carex umbrosa. De pollen van deze plant kunnen een hoogte van 40 cm bereiken.

Voor een vrije plaats in de zon of aan de rand van een groep houtige gewassen is de 40-50 cm hoge Carex buchananii geschikt. In een zonnige rotstLiin of in een border met steppeplanten gedijen bovendien Carex montana, Carex humilis en Carex baldensis. Deze planten worden doorgaans niet hoger dan 30 cm.

Zegge Eigenschappen

  Soort:

   Meerjarig

  Bloeiperiode:

   April, Mei, Juni, Juli, Augustus

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten, Altijd groen

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Elke tuingrond

  Hoogte tot:

   1,5 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Carex

  De standplaats van de Zegge

  In iedere tuin is er wel een geschikte plaats voor een van de zegge soorten te vinden. Aan de oever van een vijver of beekje is het altijd vochtig, dit is ideaal voor een aantal soorten. Afhankelijk van de soort, vragen ze om humus en voedselrijke grond of zelfs een laagje water. Tussen struiken of bomen, vooral in natuurlijk aangelegde delen van een tuin, gedijen alle soorten die geschikt zijn voor de halfschaduw. Deze planten houden van vochtige lucht en van humus- en voedselrijke aarde. Carex umbrosa en Carex ornithopoda kunnen ook op grotere vlakken worden geplant, waar ze al gauw dichte, groene tapijten vormen. In de rotstuin en in zonnige borders en perken voelt Carex buchananii zich op haar plaats. De planten hebben zon, warmte en schrale, kalkhoudende grond nodig.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Koop jonge, krachtige zeggen in potten. Bekijk ze goed en neem alleen planten met gezonde bladeren. Koop nooit te grote planten waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Neem ook geen planten met geel en droog blad. Vochtminnende soorten niet laten uitdrogen. Bedek de grond rond de planten met mulch. Snij de pollen in het najaar niet terug. Berijpte zeggen zijn zeer aantrekkelijk. Daarnaast beschermen de halmen de wortels. Dek de planten bij strenge kou af met bladeren of dennentakken. Planten in potten beschermen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop jonge, krachtige zeggen in potten. Bekijk ze goed en neem alleen planten met gezonde bladeren. Koop nooit te grote planten waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Neem ook geen planten met geel en droog blad. Vochtminnende soorten gedijen in droge grond als u ze in emmers zet en ingraaft. Op deze wijze kunt u de planten gemakkelijk vochtig houden. Zegge zijn ook geschikte planten voor kuipen en bakken. Volle zon tot schaduw. Naargelang de soort gedijen zeggen in de volle zon, in de halfschaduw of schaduw. Vochtige, voedselrijke grond. Enkele soorten geven echter de voorkeur aan een standplaats met schrale, droge grond. Zegge heeft in het algemeen weinig last van ziekten en plagen. Vochtminnende soorten kunnen echter verdrogen en bruin worden als de wortels niet voldoende water krijgen. Houd de planten daarom in langere perioden van droogte zo gelijkmatig mogelijk vochtig.