Een buigijzer vroeger ook nog wel eens een pijpbuigtang genoemd. Is een apparaat om metalen pijp (voor waterleiding of c.v.) in de vereiste bochten te buigen.

Buigijzer

Het buigijzer

Buigijzer onderdelen

Een buigijzer bestaat uit 2 delen, het bovenbeen (1) en onderbeen (2). De tweede delen worden verbonden door het scharnierpunt (3). Het buigsegment (4), een halfrond uitgefreesd stuk staal, steunt de pijp terwijl door het samen duwen van de beide hefbomen een buigschoen of stalen rol (5) over de pijp wordt bewogen. D.m.v. de buighaak (6) wordt de buis gefixeerd. Daardoor kunnen pijpen in vloeiende bochten worden gedwongen, zonder kans op knikken of andere beschadigingen.

Diameters t/m 28mm

Er zijn buigijzers voor alle gangbare pijpdiameters. Voorwaarde is dat de diameter van de pijp niet groter is dan 28 mm. Is dat wel het geval, dan moet u een professionele buigmachine gebruiken. Het buigijzer is een vrij duur gereedschap, en de zelden voorkomende behoefte maakt aanschaf voor de doe-het-zelver dan ook weinig aantrekkelijk. In vele grote doe-het-zelf zaken of bij installatiebedrijven kan het echter worden gehuurd en wordt ook voorlichting verstrekt.