Boren en boorbits zijn verkrijgbaar in talloze formaten en soorten, maar voor uw werkplaats thuis hebt u daarvan maar enkele nodig, zoals houtspiraalboren om gaten met vlakke bodem te maken, speedboren die een schrapende werking hebben en heel snel grote gaten kunnen maken, en het gewone spiraalboortje om kleine gaten te maken en schroefgaten vóór te boren. Koop geen goedkope boorsetjes.

Boren en boorbits

Boren
Nauwkeurig boren is een belangrijke doe-het-zelftechniek en gaat het gemakkelijkst met een elektrische boormachine of- nog beter – een vast opgestelde kolomboor. Met de hand boren met een booromslag wordt nog steeds gedaan, en voor kleine karweitjes kan ook een handboormachine nog wel handig zijn, vooral als er geen stopcontact in de buurt is. Inmiddels heeft de accu-boormachine het probleem van de noodzaak van een stopcontact grotendeels opgelost.

Accuboormachine
Dit apparaat is zijn gewicht in goud waard als er geen netstroom aanwezig is en het is bovendien veilig in de buurt van water. De handzame boormachine is oplaadbaar en meestal voorzien van een reserveaccu. De instelbare kracht en snelheid maken deze boormachine tevens tot een ideale schroevendraaier. Hoewel over het algemeen minder krachtig dan een snoerboormachine, is ze voor de meeste klussen sterk genoeg. Gebruik haar om gaten voor schroeven te boren, schroeven vast- en los te draaien en deuvelgaten te maken. Voor zwaarder werk, vooral bij gebruik van speedboren of centerboren voor het maken van grote gaten, is een machine die op netstroom werkt geschikter: dat gaat sneller en u hoeft niet steeds een accu op te laden.

Verschillende boorbits
De ontwikkeling van boorbits heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Er zijn bijvoorbeeld speciale boren voor deuvelverbindingen ontworpen. Deuvelverbindingen worden vaak toegepast bij plaatmaterialen als multiplex en spaanplaat; de boorbits maken gaten met een vlakke bodem.

Verder zijn er speedboren, die door een schrapende beweging heel snel grote gaten maken, al werken ze niet zo precies als gewone spiraalboren. Die laatste worden gebruikt om kleine gaten te boren in hout, metaal en andere stijve materialen. Voor de hobbyist met een klein budget is een verstelbare bit een goede aankoop, maar die is niet geschikt voor een elektrische machine.

Boren en boorbits

Booraccessoires
Proppenboren zijn voor elke werkplaats een nuttige aanvulling, vooral voor wie kwaliteitswerk wil afleveren. De boor wordt in een kolomboor gezet voor het maken van proppen van afvalhout. Die worden dan in de gaten van het werkstuk gelijmd om schroeven weg te werken. Bij een proppenboor hoort meestal een bijpassende bit die gelijktijdig voorboort en een verzinking maakt. Veel gebruikt is ook de verzink-boor, die ervoor zorgt dat de kop van een schroef niet boven het oppervlak van het hout uitsteekt. Voor de nauwkeurigheid is weer een kolomboor met een dieptestop aan te bevelen.

De komscharnierfrees maakt een groot gat met vlakke bodem, dus niet door het hout heen, bijvoorbeeld voor het bevestigen van scharnieren bij keukenkastjes. Ook diepe gaten worden nauwkeurig geboord, zelfs in de kopse kant van hout, wat normaal erg moeilijk is.