Kent u de boomstamtafel? Het zijn tafels van massief hout die rechtstreeks van de stam van een boom komen. Het zijn robuuste tafels gemaakt van hardhout met veelal een metalen of houten onderstel.
Rustiek en ambachtelijk
Een kloostertafel lijkt op de boomstamtafel. De tafel is van dik hout gesneden bij voorkeur eikenhout. De naam komt van kloosterlingen die de tafels maakten van de bomen die rondom het klooster stonden. De kloosterlingen waren goede houtbewerkers. Het kenmerk van de tafel correspondeert met de leefwijze binnen het klooster. Rustiek, eenvoud en duurzaam.
Eet- en vergadertafel
De naam kloostertafel is behouden voor de robuuste tafels. Ze worden niet meer gemaakt door kloosterlingen, maar in ambachtelijke meubelmakerijen. Ze worden veelal op maat gemaakt zoals een kloostertafel eiken hout. Ze worden gebruikt als eettafel en vergadertafel in verschillende afwerkingen. Hetzelfde geldt voor het onderstel dat ook van hetzelfde hout wordt vervaardigd.
Afwerking van het blad
Eiken is de meest gebruikte houtsoort voor kloostertafels. Niet vreemd omdat eikenhout een authentieke uitstraling heeft door de structuur en noesten in het hout. De behandeling van eikenhout kent verschillende manieren en is sterk afhankelijk van de wens van de koper. Kies je voor behoud van de structuur dan wordt de tafel behandeld met olie. Het hout heeft dan de uitstraling van onbehandeld hout, zeker als het blad is geschraapt en geborsteld. Kies je voor een glad gepolijst tafelblad met een laklaag dan is de tafel meer beschermd tegen indringend vocht.
Verschillende vormen
Kloostertafels vragen wel ruimte en hebben een behoorlijk gewicht. Ze zijn er in verschillende maten, maar de tafel vraagt om een prominente plek in de eet- of woonkamer. Voor kleinere vertrekken zijn er ook tafels met rond blad verkrijgbaar. De robuustheid blijft, maar dan op één poot zoals een dikke paddenstoel.
Kloosters zijn er nog steeds in Nederland en misschien kun je er binnen kijken en de robuuste meubels bewonderen. Ze zijn met liefde en met ambacht vervaardigd. Iedere twee jaar wordt er in Nederland een open Kloosterdag georganiseerd. Helaas is deze voor 2021 afgelast in verband met de corona maatregelen. Een aantal abdijen en kloosters zijn wel open met de in september te houden Monumentendag.