Ramen moeten aan heel wat verwachtingen voldoen. Ze laten het daglicht door en dienen om te luchten. Maar ze moeten ook weer zo geconstrueerd zijn dat het lawaai (bijvoorbeeld straatlawaai) niet binnen komt en de warmte niet naar buiten vliegt. Veel van de variaties in raamtypes hebben betrekking op stijl en periode. Ook moet de functie van ramen worden bekeken betreffende isolerende eigenschappen en of er openslaande ramen nodig zijn. De voorbeelden hieronder laten veel van de verkrijgbare variaties zien en tonen de belangrijkste verschillen in de constructie van elk type raam.
Openslaande ramen
De term ‘openslaande ramen’ slaat meestal op ramen die bestaan uit onderdelen die met scharnieren openen, in combinatie met vaste onderdelen. Het ontwerp kan binnen deze categorie dus aanzienlijk verschillen.
- 1. Vast raam of venster
- 2. Raamstijl
- 3. Keerholletje
- 4. Raambeslag
- 5. Vensterbank
- 6. Openslaand raam met scharnieren aan de zijkant
- 7. Scharnieren
- 8. Bovendorpel
- 9. Openslaand raam met scharnieren bovenaan
Schuiframen
Dit zijn ouderwets uitziende ramen, waarbij het raam in het kozijn worden bewogen met een touw dat over een katrol loopt. Moderne varianten kunnen kettingen of staal kabeltjes hebben.
- 1. Touwen
- 2. Gewichten
- 3. Vensterbank
- 4. Onderste schuifraam
- 5. Raambeslag
- 6. Bovenste schuifraam
- 7. Runners
- 8. Glijgoten
- 9. Scheidingskraal
- 10. Bovendorpel
- 11. Katrollen
Dakraam
Een dakraam heeft een heel ander ontwerp dan een normaal raam en zijn zo ontworpen dat ze in een schuin dak passen. Er worden dakpannen verwijderd en het raam wordt, met wat extra ondersteuning, op of tussen de dakbalken geplaatst.
- 1. Kloplood (buiten)
- 2. Raamkozijn
- 3. Bedieningsboom
- 4. Opent met spil scharnier
- 5. Binnenkozijn
Erker
Een erker heeft grote ramen die uit de gevel van een huis steken, vaak naast de voordeur of ingang. De constructie bestaat meestal uit openslaande ramen die in een aantal delen aan elkaar zijn bevestigd.
- 1. Verschillende onderdelen worden aan elkaar bevestigd om het raam te completeren
- 2. Raambeslag
- 3. Posten
- 4. Vensterbank
- 5. Vaste ramen
- 6. Openslaande ramen
Kunststof ramen
Deze ramen leveren verreweg de beste isolatie en kunnen bestaan uit openslaande-, schuif- of draai kiepramen, afhankelijk van het ontwerp van de fabrikant. Door de doelmatige isolatie en de lage onderhoudseisen is deze constructie steeds populairder geworden onder huiseigenaren.
- 1. Openslaand raam
- 2. Waterholletje
- 3. Sluitpunten
- 4. Raambeslag
- 5. Isolatie glas
- 6. Bovendorpel
- 7. Raamschaar
Materialen
De meest gebruikte materialen voor ramen zijn kunststof en hout, maar ook aluminium en staal. Houten types bestaan vaak uit vuren- of grenenhout, omdat deze houtsoorten heel stevig zijn, ongevoelig voor schimmel en goed te bewerken (beitsen, lakken) zijn. Elke soort verflaag moet bij houten ramen van tijd tot tijd vernieuwd worden.
Kunststoframen bestaan in de regel uit stootvast pvc, dat tal van goede eigenschappen bezit. Kunststof is ongevoelig voor weersinvloeden en heeft goede isolerende eigenschappen. Daarentegen is kunststof slechts beperkt temperatuur- en kleurbestendig. Bij kunststoframen onderscheidt men eenkamer- en meerkamersystemen, d.w.z. in dwarsdoorsnede gezien bestaat het frame uit holle kamers, die door extra aluminium- en staalprofielen worden verstijfd en daarmee, afhankelijk van de constructie, meer dan 20 keer zo buigvast zijn als houtprofielen. Meerkamer-profielen hebben in vergelijking met het eenkamersysteem bovendien betere warmte-isolerende eigenschappen. Ook hun buigstijfheid wordt door de extra profielen verbeterd. Vensters van aluminium zijn heel makkelijk in het onderhoud en ze passen precies.
Aluminium is een hard, corrosiebestendig, d.w.z. niet-roestend materiaal. Aluminium types zijn veel lichter en duurzamer, maar daarom ook veel duurder dan openslaande ramen van hout.