Professioneel gereedschap en machines huren, voor eenmalige of zelden voorkomende klussen. Eenmalige of weinig voorkomende reparaties of verbeteringen aan uw huis, zoals het schuren van een vloer of het opbreken van een oud betonnen tuinpad, zijn gemakkelijker en sneller uit te voeren als u er de juiste, zware machines voor hebt. Maar omdat u die waarschijnlijk niet in uw schuurtje hebt staan, en omdat ze duur zijn in de aanschaf, is het een ideale oplossing om ze te huren voor de duur van het karwei.

Gereedschap en machines huren

Gereedschap en machines huren, verhuurbedrijven en bouwmarkten

Als u in uw lokale krant kijkt of op het internet, dan vindt u waarschijnlijk verschillende verhuurbedrijven voor doe-het-zelf-gereedschap en machines in uw omgeving. De meeste zijn bedrijven die een uitgebreid assortiment apparaten en gereedschap verhuren, maar sommige specialiseren zich op een bepaald gebied. Bouwmarkten spelen hier ook goed op in, en gaan vaak een samenwerking aan met verhuurbedrijven.

Voorbereiding en veiligheid

Als u gereedschappen huurt, denk er dan aan dat u tegelijk de juiste beschermende uitrusting koopt of huurt. Als u de gereedschappen in huis hebt, moet u zo snel mogelijk aan het karwei kunnen beginnen. Zorg er dus voor dat u de nodige helpers gerekruteerd hebt voordat u het gereedschap gaat halen, dan hoeft u zich daarna alleen maar op de klus te concentreren.

Tarieven

De meeste bedrijven verhuren gereedschap per dag of per week. Vergewis u ervan, voordat u de spullen meeneemt, dat u niet voor een dag extra moet betalen als u ze een paar minuten te laat terugbrengt. Sommige bedrijven rekenen speciale tarieven voor het weekend en voor kortere perioden van 4 – 8 uur. De genoemde prijzen zijn meestal zonder BTW. Als vuistregel geldt dat weekhuur ongeveer twee keer de daghuur en tussen 5 en 15 percent van de nieuwprijs bedraagt. Ook is het zinvol om prijzen te vergelijken, vooral wanneer u gereedschap voor een langere periode nodig heeft.

Schoonmaken

U mag verwachten dat u het gereedschap en de apparaten die u huurt, schoon en goed functionerend aangeleverd krijgt. Evengoed heeft het bedrijf er recht op om de spullen in dezelfde goede staat terug te krijgen. Als u een grondfrees terugbrengt die vol aangekoekte aarde zit, is het mogelijk dat u extra moet betalen.

Accessoires

Wanneer u bijvoorbeeld een slijptol of boormachine huurt, hoort daar natuurlijk ook een slijpschijf en boor bij. Wees er op verdacht dat verhuurbedrijven slijtage aan deze accessoires in rekening brengen.

Verbruiksartikelen

U hebt misschien brandstof nodig om een apparaat te laten werken of accessoires zoals schuurschijven, die maar een keer gebruikt kunnen worden. Deze verbruiksartikelen moet u apart betalen, vaak met de voorwaarde dat u ze terug kunt geven als u ze niet gebruikt.

Schade

Als u een gehuurd apparaat beschadigt, moet u ervoor betalen, controleer dus altijd of het goed werkt voordat u het mee naar huis neemt. Bij sommige bedrijven kunt u de spullen verzekeren tegen opgelopen schade.

Bezorging

De meeste bedrijven verwachten dat u de gehuurde goederen zelf afhaalt, maar bij sommige kunt u ze tegen een meerprijs laten brengen en halen. Als u van plan bent een groot stuk gereedschap in uw auto te vervoeren, kijk dan eerst of het erin past en of uw auto het extra gewicht aankan.

Borgsom

Verhuurbedrijven vragen altijd een borgsom meestal het huurtarief voor twee of drie weken. Deze krijgt u terug wanneer u de goederen terugbrengt.

Gebruiksaanwijzing

Bij ieder apparaat dat u huurt, dient u een gebruiksaanwijzing te krijgen. Sommige verhuurders produceren ook eigen video’s en instructieboekjes die uitleggen hoe u de meest gangbare apparaten gebruikt. Als u niet zeker van uw zaak bent, vraag dan een demonstratie.

Reserveren

Een verhuurbedrijf heeft van elk apparaat maar een beperkt aantal exemplaren in voorraad, ga dus na of u veel gebruikte exemplaren van te voren moet bestellen.

Beschermende uitrusting

Een goed verhuurbedrijf geeft u altijd advies omtrent de beschermende uitrusting die u bij een bepaald apparaat moet gebruiken. U kunt er ook beschermende handschoenen, veiligheidsbrillen, veiligheidshelmen, oorbeschermers, stofmaskers en een aardlekbeveiliging voor elektrische apparatuur huren of kopen.

Diefstal

Als u dure apparatuur of gereedschap in en om het huis hebt, loopt u altijd het risico dat het gestolen kan worden. Uw inboedelverzekering zou gehuurde artikelen moeten dekken, maar misschien moet u dat nagaan bij uw verzekeringsmaatschappij en mogelijk moet u het melden als u iets huurt.