Het belangrijkste werktuig voor het schuren van houten vloeren is de parketschuurmachine. Hiermee wordt het grootste deel van de vloer geschuurd. Een parketschuurmachine is een schuurmachine die uitgerust is met een ronde trommel of cilinder, waarop passende schuurbanden worden aangebracht. De schuurmachine wordt voornamelijk gebruikt voor het vlak schuren van nieuw gelegde of het na schuren van beschadigde parketvloeren.

De machine wordt lopend bediend, daarbij langzaam voortbewogen zoals een elektrische grasmaaier. Een nadeel is dat de op de cilinder gespannen schuurband niet tot de uiteinden van de vloer kan komen, langs de randen moet met ander schuurgereedschap worden verder gewerkt. Om een vloer (behalve parket ook van gewone houten delen) vlak te schuren wordt eerst in tegenovergestelde diagonale richtingen gewerkt en tenslotte in de lengterichting van de delen. Wit u weten precies weten hoe u dit doet: Houten vloer schuren met parketschuurmachine

Parketschuurmachine

De machine is voorzien van een stofafzuigzak, maar het is niettemin vereist om in een totaal ontruimd vertrek te werken, te ventileren en een stof maskertje te dragen. Ook is de parketmachine vaak lawaaiig, en dus gehoorbeschermers ook geen overbodige luxe maakt.

Parketschuurmachines zijn kostbare gereedschappen, die echter voor een redelijke dagprijs in vele grote bouwmarkten en verhuurbedrijven te huur zijn. Eén dag huren is voldoende voor het schuren van een groot vloeroppervlak, tenzij deze de grootte van een zaal heeft. Lees eerst aandachtig de gebruiksvoorschriften, of laat u bij het huren een vakkundige demonstratie geven.

Tip: Drijf, alvorens een houten vloer met de machine te behandelen, de spijkerkoppen met een drevel zo ver door dat ze de schuurband niet kunnen beschadigen.