Lange tijd werd het gezien als iets dat vooral vrouwen op leeftijd deden, maar zo langzamerhand is er van dat imago weinig meer over. Sinds we op tv hebben gezien dat iedereen het kan, en ook bijvoorbeeld jonge mannen de meest geweldige creaties uit hun oven weten te toveren, zijn we er weer massaal mee aan de slag gegaan. Ben jij al aangestoken door het bakvirus?

Dankzij de tv aan het bakken

Voor veel van de mensen die nu regelmatig in de keuken te vinden zijn, druk met springvormen, mixers en glazuur, geldt dat zij hiervoor op het idee zijn gekomen door iets dat zij op tv hebben gezien. Tot een paar jaar geleden waren er maar weinig jongeren die spontaan de keuken in doken om een taart te bakken. Laat staan om er eentje te bakken die niet zou misstaan in de vitrine van de plaatselijke banketbakker. Nee, bakken, dat was vooral iets dat je moeder of oma deed.

Toen kwam daar echter opeens verandering in, want we zagen populaire tv-programma’s waarin werd gebakt zoals we dat nog nooit gezien hadden. Geen simpele cake, bereid met een kant-en-klare mix. Nee, prachtige taarten, heerlijke broden, bijzondere koekjes. En het waren heel normale mensen die dat allemaal stonden te bereiden, en er nog prijzen mee wonnen ook. Sinds dat moment is heel Nederland, en met hen ook heel wat mensen in andere landen, aan het bakken geslagen. En dat zie je terug aan hoe steeds meer keukens eruitzien. Want goed bakken, dat gaat natuurlijk het best met die prachtige keukenmachines die ze op tv ook gebruiken.

Ben jij al in de keuken te vinden?

Toegegeven, dat bakvirus is lang niet bij iedereen toegeslagen. Er zijn ook meer dan genoeg mensen die het heerlijk vinden om te kijken naar hoe andere mensen, op tv, aan het bakken zijn, maar er zelf niet op zitten te wachten om de keuken in te duiken. Je ziet op het scherm tenslotte ook wat er allemaal mis kan gaan, en uren in de keuken staan om met een ingezakte taart te eindigen, dat vindt niemand leuk.

Toch zijn er steeds meer mensen die, geïnspireerd en wel, zelf ook aan het bakken slaan. En al is zo’n mooie keukenmachine daarbij een ideaal hulpje, je kunt gelukkig ook best zonder. Handig, zo kun je eerst eens uitproberen of het echt iets voor jou is voor je grote investeringen doet. Met simpele handmixers kom je ook vaak een heel eind, al is het misschien net wat harder werken. Ben je echter echt besmet met het bakvirus, dan is dat natuurlijk geen probleem; voor een goed resultaat wil je best een beetje moeite doen.