De installatie van een traplift is specialistisch werk. Geen klus voor de doe-het-zelver; zelfs niet voor de handigste onder ons. Een traplift moet aan strenge veiligheidseisen voldoen voordat deze mag worden gebruikt. Een trapliftmonteur weet precies hoe de traplift geïnstalleerd moet worden.

De montage van een traplift is een secuur werkje. Elke millimeter telt om de traplift optimaal te laten functioneren. Dat begint al tijdens het opmeten van de trap, tijdens het thuisbezoek van de trapliftadviseur. De trap en trapomgeving worden met een inmeetapp tot op een tiende van een millimeter in kaart gebracht. Aan de hand van deze gegevens wordt de traplift geproduceerd. En met een app kan de adviseur met behulp van Augmented Reality (AR) direct laten zien hoe de traplift eruit komt te zien op de trap.

Installatie

De installatie van de traplift neemt gemiddeld een uur of vier in beslag. Na een controle van alle onderdelen, wordt de traplift aan de hand van de werktekening opgebouwd. Bij uitstek werk voor de specialist. De monteur beschikt over het juiste gereedschap, de kennis en ervaring om dat te doen op de wijze zoals de wet dat voorschrijft. Zoals bijvoorbeeld de NEN-EN 81-40. Dit is een verzameling van veiligheidseisen waaraan een leverancier moet voldoen voor zowel de productie als installatie en het onderhoud van trapliften. Ook de machinerichtlijn 2006/42/EG is belangrijk. Een fabrikant moet zich houden aan de productieregels uit deze richtlijn.

Persoonlijke wensen

De installatie is dan wel in handen van de monteur, maar dat betekent niet dat de toekomstige trapliftgebruiker geen inspraak heeft. De regie ligt zelfs voor een groot deel bij hem/haar en zijn medehuisgenoten. Welk model traplift, aan welke zijde deze gemonteerd wordt en welke kleur de stoelbekleding en rail krijgen: in veel gevallen is de keuze geheel aan de klant. De trapliftleverancier adviseert en voert uit.

Tweedehands of huren

Vrijwel alle trapliftmodellen zijn ook tweedehands verkrijgbaar of te huur. De huuroptie is vooral interessant voor wie slechts voor een korte periode een traplift nodig verwacht te hebben. Huren kan al voor een periode van één maand. Een tweedehands traplift is een goed alternatief voor wie een kleiner budget heeft of duurzaamheid belangrijk vindt. Elke traplift ondergaat een grondige revisie vóór herplaatsing. Een tweedehands traplift en een huurtraplift voldoen altijd aan dezelfde wettelijke veiligheidseisen als een nieuw exemplaar.