Courgettes produceren buitengewoon veel vruchten. Voor een kleine huishouding is een plant ruimschoots voldoende. De vruchten hebben zolang ze nog klein zijn een zachte, nootachtige smaak. Blijven ze te lang aan de plant, dan worden ze lang en dik en krijgen ze een harde schil en droog vruchtvlees.

De aantrekkelijke bloemen kunnen eveneens worden gegeten. Gevuld of gefrituurd zijn ze bijzonder smakelijk. Tegenwoordig zijn vrijwel uitsluitend vertakt groeiende rassen op de markt. Met hun grote, groene, veelal gevlekte bladeren zijn de planten een sieraad in iedere moestuin, maar ze hebben veel plaats nodig. Courgettes gedijen ook op een zonnig terras of balkon.

Courgette Eigenschappen

     
    Oogstperiode:Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
    Standplaats:Zon
    Grond:Voedselrijk, Humusrijk
    Hoogte tot:50 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Cucurbita pepo


Gele courgettes:

  • Eldorado: Diepgoudgele vruchten met wit vruchtvlees; compacte groeiwijze; zeer hoge opbrengst.
  • Gold Rush: Goudgele vruchten met wit vruchtvlees; uitbundig groeiend; hoge opbrengst.
  • Kussa: Crème gele, zeer lange vruchten met wit vruchtvlees; uitbundig groeiend.

Groene courgettes:

  • Adaja: Lichtgroene, enigszins gespikkelde vruchten; wit vruchtvlees; hoge opbrengst.
  • Elite: Lichtgroene, enigszins gespikkelde vruchten; wit vruchtvlees; hoge opbrengst.
  • Cocozelle di Tripolis: Lichtgroen met donkergroen gestreepte, zeer lange vruchten; hoge opbrengst.
  • Diamant: Middelgroene, glanzende vruchten met lichtere spikkels; vroege oogst; hoge opbrengst.
  • Senator: Middelgroene, licht gespikkelde, zeer lange vruchten; snelgroeiend; hoge opbrengst.
  • Tarmino: Middel- tot donkergroene, licht gespikkelde vruchten; hoge opbrengst; lange oogstperiode.
  • Black Beauty: Middel- tot donkergroene, zeer lange vruchten; snelgroeiend; hoge opbrengst.
  • Ambassador: Donkergroene, gladde vruchten; buitengewoon hoge opbrengst; lange oogstperiode.
  • Storr’s Green: Donkergroene, gespikkelde vruchten; zwaar, maar open gewas; hoge opbrengst.

Tip: 

Gedeformeerde vruchten die naar de punten toe dun worden, ontstaan door watergebrek. Geef bij droogte veel water. Dek de grond zonodig af met stro, zodat de aarde langer vochtig blijft.

Verdorde, zwarte, kleine vruchten zijn het teken dat de bloemen niet bevrucht zijn. Meestal wordt dit door slecht weer veroorzaakt.Verwijder de misvormde vruchten. De plant zal nieuwe bloemen produceren en bij droog weer ook nieuwe vruchten zetten.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf half april een tot twee zaadjes in potjes van geperste turf zaaien. Bij 20-25°C laten kiemen. Vanaf half mei kunt u direct ter plaatse zaaien. Leg twee zaadjes in 3 cm diepe kuiltjes op 90 cm afstand van elkaar. Trek later de zwakste zaailing eruit. Voorgekweekte planten afharden en 80 cm van elkaar planten. Oogst de vruchten als deze ongeveer 15-20 cm lang en 5 cm dik zijn. Dan zijn ze het lekkerst. Bovendien ontwikkelen de planten dan de meeste vruchten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad of compacte jonge planten met enkele stevige stengels en diep groene bladeren. Koop nooit iele planten met gebroken stengels of met sporen van witte vlieg op de onderkant van de bladeren. U kunt veel ruimte besparen als u courgettes op een heuvelbed teelt. Ook een composthoop is voor het telen van courgettes ideaal. Verdeel wat aarde over een ongeveer 90 cm hoge composthoop en zaai ter plaatse. Zon. Courgettes hebben warmte en veel plaats nodig. Voldoende luchtcirculatie voorkomt aantasting door meeldauw. Humusrijke grond. Omdat courgettes snel groeien, moet de grond veel humus en voeding bevatten. Echte meeldauw komt bij warm en droog weer vaak voor. Eerst verschijnen er op de bladeren witte, later grijzige vlekken. Maatregelen ter voorkoming: geef bij droogte regelmatig water, geef niet te veel stikstof en bespuit de planten met gier van akkerpaardestaart.