Kijk eens even rond in huis. Ben je tevreden of kan jouw woning wel een stijlvolle upgrade gebruiken? Hier zijn vijf trends voor 2022 die jouw interieur een stuk aantrekkelijker zullen maken!

1. Zachte tinten

Histor heeft voor 2022 de kleur Olive Sprig gekozen als kleur van het jaar. Dit is een soort zacht groenige tint die wat kleur betreft ergens tussen olijfgroen en bruin van een takje (sprig) ligt. Flexa kiest dit jaar voor Bright Skies. Een heldere, blauwe lucht dus. Het zijn beide vrij zachte, neutrale tinten die aansluiten op de natuurlijke interieurtrends voor 2022.

2. Retro styling

We gaan weer terug naar … de jaren negentig! We zijn eindelijk klaar met de passie voor de eighties, die eigenlijk meer door Gen Z dan door Gen Y werd omarmd. Nu is het tijd voor een jaren negentig stijl in het interieur. Overigens zien we ook veel jaren zestig accenten terugkomen in de styling van meubilair. Veel ronde vormen dus waarbij de felle kleuren uit die tijd zijn vervangen door meer neutrale tinten. Ook bij apparatuur zie we dit terug. Zo is de nieuwe Somfy Switch voorzien van elegante rondingen. Smart speakers van Nest en de Echo Dot waren ook rond, de nieuwe Apple HomePod Mini is eveneens een schattig bolletje geworden.

3. Slimmer wonen

We beginnen eindelijk wat meer vertrouwen te krijgen in ‘slimme’ oplossingen voor thuis. De early-adaptors waren nog vooral aan het stoeien met speakers die niet wilde luisteren en lampen die een eigen leven leken te leiden, de huidige generatie smart home toepassingen werkt zonder dat jij er nog omkijken naar hebt. Zo kun je elektrische zonwering koppelen aan een lichtsensor die weet of de zon schijnt. Set and forget dus, de hardware en software voor slimme toepassingen zijn beter dan ooit.

4. Groen, groener

De seventies kleuren groen op de wand en in diverse woondecoraties hebben plaatsgemaakt voor natuurlijke kleuren groen. En dan in de vorm van planten in huis. Hangende planten, potplanten, als ze maar groen zijn. Met name de luchtzuiverende planten zijn populair. Als je geen groene vingers hebt dan zijn er de glazen bollen met daarin een zelfvoorzienend ecosysteem. In deze bol is een circulair klimaat aanwezig waarin alle benodigde voedingsstoffen zichzelf weer zullen vernieuwen. Zo heeft iedereen groene vingers!

5. Huis en bewoner als eenheid

Was jij ook uitgekeken op de Yin Yang balans en Feng Shui perfectie? Er is een nieuwe trend uit Japan overgewaaid met een ander karakter. De trend voor 2022 is namelijk Wabi Sabi. Dit is de stijl van vergankelijkheid. Het staat voor een waardering van imperfectie en zaken die onvolledig zijn. In plaats van ieder detail tot in de puntjes verzorgd wordt chaos juist omarmd. Dit betekent niet direct een enorme puinhoop in huis, de imperfecties zijn wel heel bewust verwerkt in het interieur. Het blijft een Japanse stijl natuurlijk.

Als conclusie kunnen we stellen dat de stijl voor 2022 natuurlijk en organisch is waarbij retro design wordt toegepast op moderne smart home toepassingen. We kijken terug naar het verleden terwijl we voorwaarts in beweging blijven. Back … to the Future!