Kleuren bepalen het beeld van de woonruimte en zorgen voor een bepaalde sfeer in huis. Om ervoor te zorgen dat u zich binnen uw eigen vier muren thuis voelt, geven we hier een paar tips over het werken met kleuren in uw interieur.
Kleur tinten
De meeste mensen ervaren de lichte kleur tinten als het aangenaamst. Bijvoorbeeld hout- en aardekleuren, maar bijna alle kleuren uit de natuur werken rustgevend. Te donkere tinten werken echter wat beklemmend en veroorzaken vooral in kleine ruimtes snel een gevoel van benauwdheid. En ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk: natuurlijke kleuren zijn zonder probleem met bijna alle andere tinten te combineren.
Het kleurenscala aan roodtinten loopt van oranje via vermiljoen en karmijn tot purper. Deze kleuren bewerkstelligen het tegendeel van de natuurtinten. Ze staan voor dynamiek, kracht en bewegingsenergie. Het is duidelijk dat roodtinten niet voor ieder vertrek geschikt zijn en datje er in de regel voorzichtig mee om moet gaan.
Ruimtewerking
Natuurlijk wordt ruimtewerking niet alleen door de kleurstelling van de wanden, maar ook door meubels, overtrekken en overgordijnen beïnvloed. In deze ruimte staan de natuurlijke kleuren samen met blauw en zwart in een bepaalde spanningsverhouding. Blauw drukt enerzijds -net als de bruintinten – rust en verdieping uit, maar anderzijds ook helderheid en koelte. Hij past daarom ook goed in een moderne, tamelijk strakke inrichting, bijvoorbeeld in een woning met een lichte aankleding en moderne designmeubels.
In de slaapkamer kunt u beter minder felle kleuren gebruiken. Blauwgrijs en beige werken hier rustgevend. Bij voldoende lichtinval werkt blauw niet langer drukkend maar neutraliserend. Beige kan aan het palet van natuurlijke kleuren worden toegevoegd en zorgt voor een behaaglijke sfeer, waarin met zich prettig voelt en kan ontspannen. Met grijstinten kan je eigenlijk in geen enkele ruimte een miskleun begaan. Men omschrijft grijs ook wel als een ‘statische’ kleur, die zich niet opdringt en daarom met andere kleuren zonder probleem gecombineerd kan worden. Grote egaal gekleurde vlakken kunt u breken met wat kleuraccenten.
Kleuren die verlichten
Lichte ruimtes werken vriendelijk en uitnodigend. Gele plafonds als alternatief voor wit werken vaak nog stralender en lichter, omdat geel met het zonlicht wordt geassocieerd. In de regel worden echter te felle geel- of oranjetinten vermeden, omdat ze als onrustig worden ervaren. Groentinten ten slotte verenigen het passieve blauw met het actieve geel. Ze werken daardoor enerzijds rustgevend en anderzijds levendig. Groen is de kleur in de natuur die op het merendeel van de mensen het meest rustgevende effect heeft, tenminste als er niet te veel blauw in zit.