Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Muurbloem

Muurbloem

Muurbloemen zijn eigenlijk halfheesters, die vooral in de landen rond de Middellandse Zee voorkomen. In ons klimaat worden de planten, die veel warmte nodig hebben, doorgaans tweejarig geteeld. Ze behoren al vanaf de 16e eeuw tot de populairste tweejarige planten in landelijke tuinen. Als ze ongestoord groeien, kunnen ze zichzelf uitzaaien. De geurende bloemen verschijnen meestal van april tot juni. Ze zitten in dichte trossen op de uiteinden van de stengels. Uit de geelbloeiende, zuivere soort zijn veel rassen ontwikkeld met grote, soms gevulde bloemen die altijd van onderen naar boven opengaan. Het komt vaak voor dat zich in het onderste deel van de bloemen al langwerpige zaadpeulen ontwikkelen, terwijl bovenin net de laatste bloemen opengaan. Tegenwoordig omvat het kleurenspectrum van muurbloemen crèmewitte, gele, oranje, rode en bruine tinten.

Lage rassen worden 20 tot 30 cm hoog, zoals bijvoorbeeld de ‘Zwerg’-serie met drie kleuren en de ‘Prince’ serie met vijf kleuren, die ook als mengsel verkrijgbaar zijn. Beide series hebben enkelvoudige bloemen, terwijl het ‘Zwerg-Busch’ mengsel gevulde bloemen heeft.

Middelhoog wordt de vierkleurige ‘Bedder’-serie. De planten worden 40 cm hoog, hebben enkelvoudige bloemen en zijn ook als zaadmengsel in de handel verkrijgbaar.

Tot de hoge rassen behoren de enkelvoudig bloeiende ‘Goliath Treib’ (donkerbruin), ‘Linnaeus’ (crèmewit), ‘Ruby Gem’ (purperrood) en ‘Cloth of Gold’ (goudgeel). Ze kunnen een hoogte bereiken van 50 cm, soms zelfs iets meer.

Het mengsel ‘Hohe Busch’ heeft gevulde bloemen.

Muurbloem Eigenschappen
   
  Soort: Tweejarig
  Bloeiperiode: April, Mei, Juni
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Geurend
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Kalkhoudend
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Cheiranthus cheiri

De standplaats van de Muurbloem

Plant muurbloemen steeds in groepjes op een zonnige plaats in licht kalkhoudende grond, die echter geen overtollig water mag vasthouden. Voor bakken en kuipen zijn de lage rassen geschikt. De compact groeiende en goed tegen kou bestand zijnde ‘Prince' serie is een aanwinst voor de rotstuin. In borders en perken passen muurbloemen goed bij andere voorjaarsbloeiers. Als ze langs hekken en schuttingen worden geplant, hebben ze enige bescherming tegen weer en wind.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zet de planten in voorbereide grond. Geef mest met een laag stikstofgehalte en bedek de grond met mulch. Zaai van mei tot juli buiten of in bakken. Als het tweede bladpaar zichtbaar wordt, moet u de zaailingen op 15 cm afstand verplanten. U kunt ze ook in afzonderlijke potten verspenen. Bij een hoogte van 10-15 cm haalt u de top eruit voor een compacte groei. Zet planten die in potten zijn voorgekweekt binnen op een lichte plaats, maar niet in de zon. In streken met zachte winters kunt u de jonge muurbloemen ook op de definitieve plaats planten en met takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het late voorjaar vers zaad of koop voorgekweekte, compacte, jonge planten. Helaas zijn deze niet gemakkelijk verkrijgbaar. Koop nooit oud zaad of planten met dunne of al bloeiende scheuten. Jonge planten die in bakken gezaaid zijn, kunnen hierin op het balkon of op het terras overwinteren als u de bakken met folie afdekt. Als u een koude bak bezit, kunt u muurbloem hierin zaaien en laten overwinteren. Zon. Muurbloemen bloeien het rijkst in de volle zon. Bescherm jonge planten die in een zonnige border overwinteren met takken. Doorlatende grond. Muurbloemen gedijen uitstekend in humusrijke, enigszins kalkhoudende grond. Valse meeldauw geeft gelige vlekken, die later bruin worden.Aan de onderzijde zit witte aanslag. Het blad verschrompelt. Ook de toppen van de scheuten, de stengels en bloemen kunnen worden aangetast. Verwijder zieke planten. Zet de planten niet te dicht bij elkaar. Desnoods met een fungicide spuiten.

Aanbevolen berichten