Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Centaurea

Centaurea

De knoppen van centaurea’s lijken een beetje op denneappels. Uit de knoppen ontstaan composietenbloemen. De meeldraden steken ver uit.

Centaurea montana is als bergkorenbloem de bekendste soort. De planten bereiken een hoogte van 40 cm, met blauwe bloemen in mei en juni. Er zijn ook enkele rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Alba’ (wit), ‘Carnea’ (roze), ‘Violetta’ (donkerviolet). Bijzonder grote bloemen hebben ‘Grandiflora’ (stralend blauw) en ‘Parham Variety’ (lavendelkleurig).

Centaurea dealbata wordt bestoven centaurea genoemd en kan tot 80 cm hoog worden. De frisroze bloemen zijn van binnen wit en verschijnen in juni en juli. ‘Steenbergii’ heeft karmijnrode bloemen.

Centaurea macrocephala bereikt een hoogte van ongeveer 1 m. De opvallende, zeer grote, gele bloemen ontstaan vanaf juni op knoppen die de grootte van kippeëieren hebben.

Centaurea hypoleuca wordt maar ongeveer 50 cm hoog en bloeit roze van juli tot oktober. Een bijzonder mooi ras is ‘John Coutts’ met eveneens roze bloemen.

Centaurea pulcherrima blijft met 40 cm hoogte nog lager en heeft grijswitte, spinnenweb achtige, behaarde bladeren. De bloemen zijn zuiverroze en verschijnen in juni en juli. Deze soort is zeer gevoelig voor overtollig water rond de wortels.

Centaurea scahiosa kan 1 m hoogte bereiken. In juli en augustus bloeien de planten met prachtige, purperen bloemhoofdjes.

Centaurea hella, ook wel grote centaurea genoemd, is een zeer sterke, slechts 20 cm hoogte bereikende, bolvormig groeiende plant. De middelgrote, roze bloemen verschijnen in juni en juli.

Centaurea simplicicaulis groeit 20 cm hoog en in de vorm van een halve bol. De bloemen hebben een frisse, lila roze tint en bloeien in juni en juli.

Centaurea Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Centaurea

De standplaats van de Centaurea

Centaurea’s komen het mooist uit in kleine groepen. Aan de rand van een groepje houtige gewassen zorgen met name de hogere soorten voor kleuraccenten. Glooiingen kunnen met centaurea’s worden begroeid en daardoor tegen erosie worden beschermd. In een border met vaste planten komen centaurea’s goed uit in combinatie met andere soorten met een ‘wild karakter’. De rotstuin is ideaal voor lage, zodenvormende soorten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Jonge centaurea’s kunt u vanaf april in de volle grond planten. Wilt u zaaien, zaai dan in goed voorbereide grond. Het zaad dun met aarde afdekken en besproeien. Te dicht staande zaailingen uitdunnen. Hoge soorten op aan wind blootgestelde plaatsen hebben ondersteuning nodig. Bloemen voor de vaas snijden. Uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen. Bij aanhoudende droogte royaal water geven. Alternatieve plant tijd. Zelf gezaaide en opgekweekte centaurea’s op de definitieve plaats planten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar krachtige, gezonde, jonge planten met kluit of neem in potten opgekweekte planten. U kunt ook vers zaad in het voorjaar zaaien. Koop nooit zwakke of geel uitziende planten met rottende plekken. Als snijbloemen zijn vooral C. montana en C. macrocephala geschikt. U kunt de stengels snijden zodra de eerste meeldraden uit de knoppen steken. Centaurea’s zijn zonder problemen door zaad te vermeerderen. Zon tot halfschaduw. Centaurea’s geven de voorkeur aan een warme plaats in de volle zon. C. montana en C. macrocephala gedijen ook in de halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond die ook enigszins droog mag zijn. Spint kan een enkele keer problemen geven. Op de bladeren van de centaurea’s verschijnen dan fijne, zilverachtige spikkels. De minuscule insecten zitten op de onderkant van de bladeren. Aangetaste plantendelen vernietigen. Preventief met een aftreksel van akkerpaardestaart spuiten.

Aanbevolen berichten