Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Schorseneer

Schorseneer

Schorseneren (Scorzonera hispanica) behoren tot de Composietenfamilie en groeien in Zuid-Europa als overblijvende planten in het wild. Als groente worden ze een- of tweejarig geteeld, omdat de wortels bij een langere cultuur verhouten. De bladeren zijn lancetvormig en hebben licht getande randen. Ze staan in rozetten bij elkaar.

De bloemen verschijnen gewoonlijk in juni en juli van het tweede jaar, maar bij een vroege zaaidatum en bij lage temperaturen kunnen de
planten ook al in het eerste jaar bloeien. De gele, geurende bloemen zitten in losse, tot 1,2 m hoge bloeiwijzen bij elkaar. Hoewel de bloemen geen nadelige invloed op de wortels hebben, kunnen ze beter worden verwijderd.

De penwortels worden in losse grond 30-40 cm lang en 3-4 cm dik. Ze hebben een kurkachtige, donkerbruine schil met melkbuisjes, die bij het schillen leeglopen. Het stevige, lichte vlees van de wortels smaakt enigszins nootachtig en naar asperges.

Schorseneer Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Juni, Juli
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Diepgrondig
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Scorzonera hispanica

Schorseneren telen, oogsten en bewaren.

De teeltduur van schorseneren is lang, namelijk van maart of april tot oktober. Ze houden dus een bed een heel seizoen bezet. ‘Lange Jan’ en ‘Verbeterde Reuzen Nietschieters’ zijn twee hoofdrassen. Van de laatste zijn enkele selecties beschikbaar, zoals ‘Negro’, ‘Pilotis’ en ‘Torpedo’.

De eisen van schorseneren zijn niet groot. Voor een goede kwaliteit van de wortels moet de grond diep los zijn, doorlatend en fijnkruimelig. Een regelmatige toevoer van water is eveneens belangrijk voor een goede ontwikkeling van de wortels.

De teelt vindt plaats door direct ter plaatse te zaaien. Verplante schorseneren ontwikkelen geen of slechte penwortels.

De oogst begint in oktober zodra de bladeren afsterven. De wortels breken gemakkelijk en moeten daarom voorzichtig met de spitvork uit de grond worden gehaald. Is de grond niet bevroren, dan kunt u ze ook tot maart of april vers uit de grond halen.

Schorseneren bevatten maar weinig zetmeel en suiker, maar zijn rijk aan inuline (een ‘reserve-koolhydraat’). Ze zijn daarom ook geschikt voor diabetespatiënten. Veel ballast- en slijmstoffen maken deze groente licht verteerbaar.

Voor de bereiding als warme groente met boter of een saus, of als salade met een dressing moeten de schorseneren worden geschild en 15 minuten worden gekookt. In verband met het melksap kunnen gevoelige personen bij het schillen beter handschoenen dragen. Leg de geschilde wortels tot het koken in water met azijn, zodat ze niet bruin worden.

Bewaar schorseneren door de bladeren 2 cm boven de wortelkop af te snijden en ze dan in kisten met vochtig zand op te slaan. In een koele kelder zijn de wortels enkele maanden houdbaar.

Wetenswaardig: In een gemengde cultuur gedijen schorseneren goed met radijs, sla, prei en koolrabi. Radijs en sla kiemen snel en zijn daarom geschikt als markering naast de schorseneren.

Plant in het jaar voor u schorseneren gaat telen bij voorkeur aardappelen en selderij op de beoogde plaats. Deze maken de grond door hun diepe wortels goed los, wat de schorseneren ten goede komt.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Trek in maart/april 3 cm diepe rijen in diep losgemaakte grond op 25-30 cm afstand. Zaai de staafjes op 5 cm onderlinge afstand. Druk de aarde goed aan en geef water. Te dicht staande zaailingen moeten bij 5 cm hoogte worden uitgedund op 5-7 cm afstand. Giet de planten regelmatig. Wied het onkruid en bedek de grond met mulch. Eventuele bloemen verwijderen. Oogst de wortels vanaf oktober voorzichtig met de spitvork. De bladeren 2 cm boven de wortel afsnijden. In kisten met vochtig zand op een koele plaats bewaren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad. Dit is staafvormig en heeft alleen in het eerste jaar volledige kiemkracht. Koop nooit oud zaad. Jonge schorseneren kunnen niet worden verplant. Dan vormen ze geen penwortels meer. De bloemen verschijnen vaak al in het eerste jaar. Dit heeft echter geen nadelige invloed op de kwaliteit en de smaak van de wortels. Het inuline-gehalte in de wortels maakt dat deze groente ideaal is voor diabetici. Zon tot halfschaduw. Deze groente gedijt zowel in de zon als in de halfschaduw. Voedselrijke, diep losgemaakte grond. Deze moet fijnkruimelig zijn en niet te droog. Zware grond moet met zand worden verbeterd. Echte meeldauw treedt op bij warm en droog weer. De bladeren en scheuten zijn dan overtrokken met een poederachtige aanslag. Bij een ernstige aantasting sterven de bladeren af. Geef preventief bij droogte voldoende water en bespuit de planten met een aftreksel van akkerpaardestaart.

Aanbevolen berichten