Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Knolselderij

Knolselderij

Knolselderij bestaat uit dikke, vlezige knollen die half boven de grond uitsteken. De sterk getande bladeren verschijnen op krachtige, groene stengels. U kunt de knollen rauw of gekookt eten, de bladeren geven vooral smaak aan soepen. Selderij bevat veel B-vitaminen en mineralen. Etherische oliën zorgen voor de specifieke smaak.

De planten hebben veel voedingsstoffen nodig en gedijen het beste in met compost verrijkte, licht vochtige grond. Compost is beter dan kunstmest dat veel stikstof bevat.Te veel stikstof veroorzaakt grote, holle knollen. De moderne rassen leveren knollen op die resistent zijn tegen de bladvlekkenziekte en die wit vruchtvlees hebben dat bij het koken wit blijft.

Knolselderij Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Oktober, November
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Apium graveolens var. rapaceum

Enkele knolselderij rassen en hun bijzonderheden:

 • Alba: Middelgrote, lichtbeige knollen; vruchtvlees blijft bij het koken wit; licht gevoelig voor bladvlekkenziekte.
 • Roem van Zwijndrecht: Grote, gladde, uniforme en zeer goed houdbare knollen; vrij zware, donkergroene bladeren.
 • Ofir: Middelgrote, beige knollen; goed bewaarbaar; verkleurt niet bij het koken; knollen worden niet hol.
 • Dolvi: Grote, lichtbeige knollen; vruchtvlees blijft bij het koken wit; resistent tegen bladvlekkenziekte.
 • Ibis: Middelgrote, witte knollen; vruchtvlees blijft bij het koken wit; resistent tegen bladvlekkenziekte.
 • Kojak: Middelgrote, witte, vrij gladde knollen; vruchtvlees blijft bij het koken wit; donkergroene, geurige bladeren.
 • Invictus: Middelgrote, lichtbruine knollen; vruchtvlees wordt bij het koken donker; iets gevoelig voor bladvlekkenziekte.
 • President: Grote, goed gevormde knollen die bij het koken niet verkleuren; sterke bladeren; sterk tegen mozaïekvirus.
 • Cascade: Middelgrote knollen die niet hol worden en niet barsten; zeer goed bewaarbaar; bestand tegen bladvlekkenziekte.
 • Prager Reuzen: Grote, lichtbruine knollen; vruchtvlees wordt bij het koken donkerder; iets gevoelig voor bladvlekkenziekte.
 • Eureka: Middelgrote, vrij gladde, goed bewaarbare knollen; hoge productie; sterke, geurige bladeren.
 • Monarch: Grote, lichtbruine knollen; vruchtvlees blijft bij het koken wit; iets gevoelig voor bladvlekkenziekte.

Tips: Knolselderij ontwikkelt een dicht wortelstelsel dat de grond goed losmaakt. Het verdient aanbeveling om pas na ten minste vier jaar op dezelfde plaats weer selderij te kweken. Zo voorkomt u aantastingen door ziekten. In een gemengde cultuur gedijt selderij goed met prei, bonen en kool.

Selderij wordt nogal eens aangetast door de Septoria-bladvlekkenziekte. Grijsbruine vlekken verspreiden zich over de stengel en het hele blad totdat dit afsterft. Ontsmet het selderijzaad 30 minuten lang in water van 50°C of kies resistente rassen. 

Wordt strenge vorst voorspeld, dan de knollen uit de grond halen. Zonder bladeren en wortels in vochtig zand koel bewaren.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Tussen half en eind maart het zaad in opkweekbakjes met zaaiaarde dun uitzaaien. Licht aandrukken en direct water geven. Bij 16°C verder opkweken. Na vier weken de zaailingen in potjes van 8 cm verspenen. Zelf opgekweekte of gekochte jonge selderij in de tweede helft van mei planten, op 40 cm afstand van elkaar. Bij droogte water geven. De grond goed losmaken en met compost verrijken. Vanaf eind oktober kunt u de knollen oogsten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in maart vers zaad of in de tweede helft van mei krachtige, gezonde jonge planten. Koop nooit oud zaad. Bekijk de aangeboden planten goed en kies geen planten met dunne scheuten of met gevlekte bladeren. Knolselderij heeft een kiemtemperatuur van ten minste 16°C nodig. Kweek de planten daarom voor op de vensterbank of in een broeibak. Jonge planten mogen pas na de ijsheiligen in de volle grond worden geplant. Zon. In de volle zon gedijen de planten bijzonder goed. Ze zijn ook bestand tegen af en toe wat schaduw. Licht vochtige grond, die daarnaast ook veel voedsel bevat. Knolselderij verdraagt geen stilstaand water rond de wortels. Wortelvliegen kunnen selderijknollen aantasten. De larven vreten gangen in de knollen en stengels, waardoor de bladeren vergelen. Verwijder het gele blad, evenals ernstig aangetaste knollen. Voorkom een aantasting door de planten met insectennetten af te dekken.

Aanbevolen berichten