Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Broccoli

Broccoli

Broccoli is een van de talrijke koolsoorten en vormt smakelijke, eetbare bloeiwijzen op vaste stengels. Broccoli lijkt wel wat op bloemkool, maar ontwikkelt de bloeiwijzen op veel langere stengels. De kool bevat veel waardevolle stoffen, vooral caroteen en vitamine C, en volgens recente onderzoeksresultaten ook kankerwerende stoffen.

Bij de oogst worden de nog gesloten bloeiwijzen met een 10-15 cm lang stukje stengel afgesneden. Zodra de hoofdstengel is geoogst, ontwikkelt de plant kleinere stengels met kleinere bloeiwijzen. Bij warm weer gaan de bloemknoppen snel open. Loop uw broccoli daarom dagelijks na.

In het najaar (in juni/juli geplante broccoli) kunt u rustiger oogsten. Er zijn vroege, middelvroege en late rassen met groene of violette bloeiwijzen, maar ook groene met toren achtige bulten.

Broccoli Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Humusrijk
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa

Rassen met de oogst in juni/juli

 • Corvet: Zeer vroeg ras met gelijkmatig ronde, donkere, grijsgroene bloemschermen; hoge opbrengst.
 • Emperor: Middelvroeg ras; ook voor de najaarsteelt; donkergroene schermen; bestand tegen meeldauw en zwartrot.
 • Green Sprouting: Grote, malse, krachtig groene schermen; goede opbrengst; zijstengels met schermen tot in het najaar.
 • Green Valiant: Middelvroeg ras; jaarrondteelt is mogelijk; compacte, bolronde schermen; goede opbrengst.
 • Oktal: Middelvroeg ras; ook voor de najaarsteelt; hoge opbrengst; brede, grijsgroene schermen.
 • Septal: Vroeg ras; mooie, gesloten en bolronde schermen, die vrij diep tussen de bladeren zitten; oogstzeker.
 • Southern  Cornet: Een van de beste rassen voor de zomer; hoge opbrengst, oogstzeker; mooie, groene schermen.
 • Verde Calabrese: Middelvroeg ras; mooie, krachtig groene schermen; talrijke zijscheuten; doorlopende oogst is mogelijk.

Rassen met de oogst in augustus/november

 • Belinda: Middellaat ras; platronde, blauwgroene schermen; produceert veel zijscheuten; sterk tegen valse meeldauw.
 • Purple  Sprouting: Purperviolette, malse schermen die bij het koken donkergroen worden; betrekkelijk weinig zijscheuten.
 • Verde Romanesco: Middelgrote, groene, bloemkoolachtige schermen met kleine, torenachtige bulten; oogst tot in het najaar.
 • Violet Queen: Blauwviolette, compacte schermen, die bij het koken donkergroen worden; zijscheuten tot in het najaar.

Tips: Een tekort aan mineralen veroorzaakt veelal kleine, taaie schermen. Meng bij het voorbereiden van de bedden wat algenkalk door de grond. Zo voorkomt u calcium- en magnesiumgebrek.

Verschrompelde schermen zijn vaak het gevolg van watergebrek. Broccoli wortelt ondiep en droogt daardoor snel uit. Dek de grond om de planten daarom af om het vocht beter vast te houden. Geef bij warm weer regelmatig water.

Oogst de broccoli door de schermen met stengel (ongeveer 10-15 cm) af te snijden. Daarna ontwikkelt de plant kleinere schermen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai binnenshuis in februari/ maart in opkweekschalen met zaaiaarde. Hard de broccoli zaailingen af door ze dagelijks enkele uren op een beschermde en beschaduwde plaats buiten te zetten. Verleng deze tijd geleidelijk, tot de planten ook ’s nachts buiten kunnen blijven. Begin april kunt u de broccoli op een bewolkte dag in de tuin planten. U kunt tot juli doorlopend nieuwe broccoli planten. Oogst de kooltjes zodra ze groot genoeg zijn, maar vóór de knoppen opengaan en de bloemen verschijnen. Zie zomer
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad of gezonde jonge planten die ten minste twee paar middelgroene bladeren hebben. Koop nooit planten die te groot zijn voor de pot. Tik ook even tegen de bladeren om te controleren of er insecten op zitten. Kweek broccoli in een gemengde cultuur met sla en tomaten. Zo kunt u aantastingen door aardvlooien voorkomen. Na de oogst kunt u broccoli beter niet te lang laten liggen. Bewaar de groente in uw koelkast. Zon. Broccoli heeft bij koud weer volle zon nodig. Bij zeer warm weer verdragen de planten ook schaduw. Voedselrijke grond. Broccoli gedijt het beste in grond die u van tevoren verrijkt hebt met veel compost en met organische mest. De rupsen van kooluiltjes veranderen hun kleur van grijsbruin naar groen. ’s Nachts vreten de jonge rupsen aan de bovengrondse delen van de planten en de oudere aan de wortelhals. Giet met een aftreksel van boerenwormkruid of alsem en verzamel de rupsen.

Aanbevolen berichten