Ben je de inrichting van je woonkamer helemaal zat, maar weet je niet goed waar je moet beginnen als het gaat om vernieuwing? De woonkamer aanpakken doe je niet zomaar, en dus moet je goed nadenken over wat je wil doen met deze ruimte. In dit artikel geven wij je een aantal tips voor het aanpakken van de woonkamer.

Haal de hele ruimte leeg

Begin allereerst met het leeghalen van de ruimte. Alleen dan zie je goed hoe groot je woonkamer werkelijk is. dit is ook makkelijker voor het opmeten van de nieuwe meubels, omdat er dan niks in de weg staat. Het leeghalen is gelijk een goed moment om alle spullen uit te zoeken die in de woonkamer liggen. Wat kan er weg, en wat moet er blijven? Door de spullen die weg kunnen, meteen weg te gooien, begin je straks met een frisse start.

Meubels voor de woonkamer uitzoeken

Zorg dat je een lijstje meeneemt waar de afmetingen van de woonkamer op staan, zodat je in de winkel precies weet of een kast of bankstel wel past op de plek waar jij hem wil hebben. Meubels kopen kan lastig zijn, zeker in een winkel. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen online op zoek te gaan naar de juiste meubels. Het enige nadeel is dan wel, dat je niet kan voelen en kan testen.

Ga je verschillende kasten aanschaffen, zoals een tv-meubel, salontafel, eettafel en een kast? Dan doe je er goed aan deze allemaal van dezelfde serie aan te schaffen. Dit zorgt voor een mooi geheel, en het voorkomt dat de woonkamer rommelig oogt.

Accessoires voor de woonkamer

Als je dan alle meubels hebt uitgezocht is het tijd om voor woonaccessoires te gaan kijken. Dit doe je het beste in een bepaalde kleur, die ook terugkomt in bijvoorbeeld de kussens op de bank, of in de gordijnen. Hierdoor past alles beter bij elkaar en zorg je voor een mooi geheel. Het is wel belangrijk dat je niet te veel accessoires toevoegt, want dit zorgt vaak voor een rommelig effect. Een mooie wandklok en een groot schilderij of canvasdoek, doet vaak al veel voor een ruimte. Uiteraard kun je ook wel wat mooie accessoires op of in een kast plaatsen, maar houd het dan bij één plek. Ga zeker niet in elke hoek van de kast iets neerzetten.

Denk aan de juiste verlichting

Als laatste is ook de verlichting uiteraard heel belangrijk. Een grote lamp boven de eettafel is noodzakelijk, want je wil wel wat kunnen zien tijdens het eten, werken of tijdens het helpen van de kinderen met hun huiswerk. Zorg ook voor de nodige verlichting bij de bankstellen, bijvoorbeeld op de vensterbank of aan de muur. Ook een grote bollamp staat vaak erg mooi als je daar de ruimte voor hebt.