Goudstrobloemen (Helichrysum bracteatum) brengen bloemen voort die zo droog als stro aanvoelen. U kunt er prachtige, lang houdbare droogboeketten van maken, al of niet gecombineerd met andere droogbloemen.

De meeste rassen hebben 60 tot 90 cm hoge vertakte stengels met op ieder uiteinde een aardige bolvormige bloem. De bloemen zijn door bladeren omlijst. Volledig rijpe bloemen kunnen een doorsnee van ongeveer 5 cm bereiken, maar u kunt ze al in een onrijper en kleiner stadium snijden. De kleuren variëren van wit, crème, goud, oranje, roze en rood tot diverse tinten diep donkerrood. Op een plant kunnen de bloemen in lichte en donkere tinten van één kleur verschijnen.

Er zijn ook planten met niet geregistreerde fantasie namen: de ‘Bikini Groep’ wordt slechts 30 cm hoog, de ‘Monstrosum Groep’ 60 cm en de ‘Riesen Groep’ krijgt bloemen die ongeveer 90 cm hoog worden.

Goudstrobloem Eigenschappen

Soort:

    Eenjarig

Bloeiperiode:

    Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

    Goede snijbloem, Droogbloem

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Los, Doorlatend

Hoogte tot:

    1 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Helichrysum bracteatum

De standplaats van de Goudstrobloem

De enigszins stijve, rechtopstaande goudstrobloemen kunnen het beste als kleuraccenten in een zomerborder worden geplant. In grote groepen komen ze het beste tot hun recht. Op een stenige heuvel in uw tuin gedijen deze taaie planten ook; ze zijn goed tegen droogte bestand. In de rotstuin kunnen goudstrobloemen met andere lage planten worden gecombineerd. Zo ontstaat een pallet van levendige kleuren. Omlijst perken bij de ingang van uw tuin of bij de oprit met goudstrobloemen, om uw gasten met veel bonte bloemen te begroeten.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai in maart binnenshuis of vanaf eind april op een zaaibed. De jonge planten mogen in mei naar buiten. Geef bij langdurige droogte water, maar zorg dat de bloemhoofdjes niet nat worden. Oogst en droog de laatste goudstrobloemen voor de eeste vorst.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Bestel al in de vroege winter zaad uit een catalogus als u bepaalde kleuren en rassen wilt hebben. Koop nooit zaailingen waarvan de onderste bladeren zwart zijn. Deze planten hebben te veel water gekregen en kunnen afsterven. Voor het drogen snijdt u de takken af als de bloemen nog niet helemaal open zijn. Deze gaan vanzelf open. Om te voorkomen dat de bloemblaadjes van de gedroogde bloemen vallen, kunt u ze met haarlak besproeien. Zon. Goudstrobloemen hebben zo veel mogelijk zon nodig om uitbundig te kunnen bloeien. Losse, zandige grond. De grond mag niet al te veel voedsel bevatten. Bij overbemesting vallen de bloemen uit elkaar. Goudstrobloemen kunnen door bladluizen worden aangetast. Controleer de planten regelmatig. Bij een geringe aantasting kunt u de luizen met een doek afvegen. Is de aantasting ernstig, dan moet u met een oplossing van groene zeep en spiritus spuiten.