Talrijke vloeistoffen worden in spuitbussen van uiteenlopende formaten geleverd. Behalve het te verspuiten produkt zelf bevat de bus een drijfgas (onder druk) dat uittreedt wanneer het knopje van de spuitmond wordt ingedrukt en dat de vloeistof in de vorm van een fijne nevel mee naar buiten voert. De spuitbus heeft in de afgelopen jaren een kwalijke reputatie opgebouwd, omdat vele drijfgassen schadelijk voor het milieu zijn. Hieraan is echter heel wat verbeterd; een groot deel van de thans verhandelde spuitbussen is in dit opzicht ongevaarlijk. Wel blijft de spuitbus een ding dat met zorg behandeld moet worden: niet in een warme omgeving plaatsen, uit kinderhanden houden, niet mee werken in de omgeving van open vuur en laat lege of bijna lege bussen niet achteloos slingeren.

Spuitbus

Diverse chemische bestrijdingsmiddelen worden eveneens in spuitbussen verkocht. De uittredende nevel verspreidt zich sterk en kan dus bepaalde risico’s opleveren.

Verf in spuitbussen is voor sommige toepassingen erg handig. De bus moet voor het gebruik eerst goed geschud worden, om de naar de bodem gezakte vaste bestanddelen weer op te lossen. Na het werk dient de spuitbus ondersteboven te worden gehouden en nog even ‘doorgespoten’ totdat een verf vrije gasnevel uit de spuitmond komt. Vergeet men dat, dan raakt het spuitmondje verstopt.

Er bestaan ook heel kleine verf-spuitbusjes, die een ragfijn ‘kegeltje’ spuiten, zodat men er als het ware mee kan tekenen.