Om het mooiste resultaat uit uw tapijt te behalen, moet u de ondergrond voorbereiden voor tapijt. De ondergrond moet dragend, zonder scheuren, schoon, stofvrij en droog zijn en over een licht absorptievermogen beschikken. De voorbereiding van de ondergrond is heel belangrijk. Als de lijmkracht later afneemt en daardoor het tapijt loslaat of bol gaat staan, ziet ook dure vloerbedekking er niet meer mooi uit. Kleine oneffenheden zijn te verhelpen door het leggen van goeie ondervloer. Dat maakt de vloerbedekking weliswaar veel duurder, maar verhoogt ook het comfort.

In de praktijk is de ondergrond is zelden zo perfect dat je meteen kunt beginnen met het leggen van tapijt.

Betonnen of cementen vloer

Vaak is een betonnen of cementen vloer niet helemaal vlak, u kunt dan de ‘deuken’ het snelst met een vloeibare egalisatiepasta egaliseren. Het plamuursel wordt aangemaakt tot het in staat is te vloeien en vervolgens, na een inwerkingstijd van 5 minuten, vlot uitgegoten en verwerkt. Met een pleisterspaan kunt u helpen bij het uiteenvloeien van het materiaal.

Zuigende ondergronden

Een zuigende ondergrond, zoals bijvoorbeeld cementen vloer of vloergips, moet eerst gegrond of van een voorstrijkmiddel voorzien worden, voordat u een egaliseerpasta of tapijtlijm aanbrengt. Anders wordt het water te snel onttrokken aan de aangebrachte massa, waardoor de hechtkracht afneemt.

Hardboard platen

Hardboard platen worden steeds vaker gebruikt als vloerplaten. Deze ondergrond is zonder meer geschikt om tapijt op te leggen, indien u een voorstrijklaag aanbrengt. U dient schroefgaten en naden zo glad mogelijk af te werken.

PVC en linoleum vloeren

Indien pvc- of linoleumvloeren vast verbonden zijn met de ondergrond, kunt u het tapijt daar direct bovenop leggen, zonder moeite te doen om de oude vloerbedekking eruit te halen. U moet alleen grondig het stof, vuil en oude schoonmaakmiddelresten van de oude vloer verwijderen.

Tapijt verwijderen

Theoretisch kunt u ook een nieuw tapijt op een oud leggen. Dit is echter alleen mogelijk, wanneer het oude tapijt laagpolig is en over de hele breedte gelijmd, waardoor het niet kan golven. Lustapijten of tapijten met een hoge velourslaag zijn als ondergrond niet stabiel genoeg. Deze tapijtsoorten zult u dus moeten verwijderen. Een handige hulp is de tapijtgreep, waarmee u zelfs het eerste puntje van het tapijt goed kunt vastpakken.

Lijmresten verwijderen

Er blijven altijd lijmresten en resten van de tapijtrug aan de ondergrond kleven, ook wanneer het weggenomen tapijt met revisielijm werd gelegd. Deze resten moeten uiteraard volledig verwijderd worden, voordat u het nieuwe tapijt kan gaan leggen. Hoe stabieler en groter het werktuig dat daarvoor wordt ingezet, des te lichter het werk. Let er wel op dat u de ondergrond niet beschadigt.

Nog meer informatie over tapijt