Tapijttegels leggen

In een kleine ruimte of een ruimte met een afwijkende vorm zijn tapijttegels leggen vaak handiger dan het leggen van gewoon tapijt. Vaak zie je ze ook toegepast worden in ruimtes waar de vloer vaak smerig word, denk aan een schuur of inloop hal. Vaak zie je ze ook toegepast worden in ruimtes waar de vloer vaak smerig word, denk aan een schuur of inloop hal. Is er dan een tegel smerig vervangt u hem gewoon met een nieuwe. Om tapijttegels te kunnen leggen, moet de vloer wel effen zijn. Is dit niet het geval, leg dan eerst een hardboard ondergrond.

Stap 1
U kunt de tegels het best vanuit het midden van de kamer leggen. Daarvoor moet u dus eerst het middelpunt van de kamer bepalen. Hier kunt u bijvoorbeeld een slaglijnmolen voor gebruiken. Deze maakt een kalkstreep op de vloer. Door een kruis te zetten vanuit de middens van de randen, vindt u het middelpuntvan het vertrek.

Tapijttegels leggen 1

Stap 2
Leg de middelste tegel met eventueel met dubbelzijdige tape op het middelpunt van de kamer.

Tapijttegels leggen 2

Stap 3
Leg de overige tegels strak tegen de middelste tegel aan.

Tapijttegels leggen 3

Stap 4
Als alle hele tegels gelegd zijn, blijft er meestal nog een rand over bij de wanden van de kamer. Hiervoor moet u een aantal tegels op maat snijden. Leg op de laatst gelegde tegel een nieuwe tegel.

Tapijttegels leggen 4

Stap 5
Leg daarbovenop nog een tegel en schuif die tegen de muur.

Tapijttegels leggen 5

Stap 6
Teken de rand waarlangs de twee bovenste tegels elkaar overlappen, af op de onderste van die twee tegels.

Tapijttegels leggen 6

Stap 7
Snijd de tegel af langs de afgetekende rand. Gebruik hiervoor een stanleymes en een stalen liniaal. Neem een stuk hardboard als ondergrond. Het afgesneden stuk past precies tussen de laatst gelegde tegel en de muur.

Tapijttegels leggen 7

Stap 8
Leg de tapijttegels die tegen de wand aan komen te liggen, eventueel ook weer vast met dubbelzijdige tape.

Tapijttegels leggen 8

Gereedschappen

Materialen

Nog meer informatie over tapijt