De 10-12 cm grote, margrietachtige bloemen van de echinacea hebben een opvallend, stekelig lijkend, oranjebruin hart en karmijnrode straalbloemen met neergeslagen slippen. Daarmee zijn ze een opvallende verschijning. De bloemen zitten afzonderlijk op stevige, onvertakte stengels. De bladeren zijn donkergroen, getand en behaard.

Rassen zoals ‘Abendsonne’, ‘Rubinstern’, ‘Leuchtstern’ of ‘The King’ bloeien fraaier en stralender dan de wilde soort van echinacea. Het ras ‘White Lustre’ blinkt uit met haar crèmekleurige straalbloemen.

Wilt u deze, niet bijzonder lang levende vaste plant zelf opkweken, dan is het ras ‘Magnus’ aan te bevelen. Dit ras kunt u heel goed door zaad vermeerderen.

Echinacea Eigenschappen

    Soort:

      Meerjarig

    Bloeiperiode:

      Juli, Augustus, September

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Doorlatend, Humusrijk

    Hoogte tot:

      1,25 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Echinacea purpurea

    De standplaats van de Echinacea

    Echinacea past evengoed in een perk met sierplanten als in een tuin met wilde bloemen. Ook in een border met vaste planten kunt u echinacea’s planten. Door de lange bloeiperiode passen de planten zelfs in een bed met zomerbloemen. En als uitstekende snijbloem completeert echinacea ook ieder snijbloemenbed. De schitterende bloemen komen tegen de donkere achtergrond van een haag, voor coniferen of voor een muur goed tot hun recht. Op dergelijke tegen de wind beschutte, zonnige plaatsen voelen deze vaste planten zich thuis. Helaas is de echinacea geen al te lang leven beschoren, zodat u om de drie tot vier jaar nieuwe moet planten.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Echinacea plant u bij voorkeur in maart. Rond die tijd kunt u ook oudere pollen delen. Deel de wortels voorzichtig met een spade of trek ze met de handen uiteen. De deelstukken kunt u opnieuw planten. Geef bij droogte regelmatig water om een rijke bloei te bevorderen. Bemest de plant met compost of hoornmeel. Geef de stengels met de grote bloemen houvast als de planten in de wind of in zeer voedzame grond staan. Snij uitgebloeide stengels direct boven de grond af. Als u wilt, kunt u ook nu nog oude echinacea’s delen of nieuwe planten.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop echinacea in het voor- of najaar als containerplant. Let er vooral op dat de plant een compacte groei en gezonde, donkergroene bladeren heeft. Koop in geen geval bloeiende, langgerekte of verlepte planten. Oudere pollen kunt u met een spitvork uit de grond halen en met een spade delen. Haal het zaad van de planten en zaai dit 0,5 cm diep in schalen. Laat deze in de winter buiten staan en geef in het voorjaar water. Volle zon. Echinacea bloeit het beste, als de plant elke dag zes uur zon krijgt. Voedselrijke grond. In zware klei gaan de wortels rotten. Werk compost of zand door de kleigrond om de doorlatendheid te verbeteren. Vooral bij zeer nat weer kan echinacea door bladaaltjes worden aangetast. Hierbij ontstaan op de bladeren gele, later bruine, door de bladnerven begrensde vlekken. De planten sterven spoedig af. Aangezien de aaltjes niet te bestrijden zijn, moet u de aangetaste planten verbranden.