De ongewone, elegante bloemvorm, met drie opstaande en drie omlaag hangende bloembladeren, is kenmerkend voor de 10 cm grote bloemen van Hollandse irissen. Ze zijn in talrijke schakeringen blauw, violet, geel en wit verkrijgbaar, vaak met contrasterende strepen op de hangende bladeren. Ze zijn er ook geheel tweekleurig. De stengels zijn 40-50 cm lang en steken boven de grijsgroene, zwaardvormige bladeren uit.

In de handel worden vaak iris mengsels aangeboden, maar ook afzonderlijke rassen. ‘White Perfection’ bloeit zuiverwit, ‘White Superior’ heeft witte bloemen met gele strepen, ‘Princess Irene’ valt op door de witte opstaande en oranje hangende bloembladeren. Geelbloeiende rassen zijn ‘Yellow Queen’, ‘Lemon Queen’ (citroengeel) en ‘Golden Harvest’ (donkergeel). In blauwe tinten bloeien ‘Imperator’ en ‘Wedgewood’ (beide hemelsblauw), ‘Ideal’ (krachtig blauw), ‘Professor Blauw’ en ‘Blue Magie’ (beide donkerblauw) en ‘Purple Sensation’ (violet).

Hollandse iris Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Mei, Juni

    Bijzonderheden:

      Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Doorlatend, Matig droog

    Hoogte tot:

      50 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Iris Hollandica Groep

    De standplaats van de Hollandse iris

    Hollandse irissen zijn vooral bekend en populair als snijbloemen. Op de veilingen worden ze vrijwel het hele jaar door aangeboden. Irissen als snijbloemen kunt u het beste op een apart bed kweken of in de moestuin. U kunt ze ook gemakkelijk binnenshuis vervroegd in bloei brengen, zodat u er al in het vroege voorjaar van kunt genieten. Zeer aan te bevelen voor de teelt op de vensterbank zijn de rassen ‘Ideal’, ‘Wedgewood’ en ‘Yellow Queen’. U kunt Hollandse irissen echter even goed in gemengde voorj aarsborders kweken, waar ze voor levendige contrasten kunnen zorgen. In een zonnige rotstuin of bovenop een stapelmuurtje voelen ze zich eveneens thuis. Zorg ervoor dat de planten in doorlatende grond staan.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Verwijder de afdekking. Snij uitgebloeide bloemen boven het eronder liggende blad af. Laat de bladeren vergelen en afsterven. Het verdient aanbeveling om de bollen na het afsterven van de bladeren te rooien, schoon te maken en te laten drogen. Bewaar ze in zand op een koele en donkere plaats. In het najaar opnieuw planten. Plant de bollen in september of oktober. In vers bemeste grond zullen ze niet goed gedijen. Werk daarom bij het planten geen mest door de grond. Dek de plaats in de winter dik af met bladeren of dennentakken.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop stevige bollen met gladde, glanzende huiden. Laat bollen die al beginnen uit te lopen, liggen. Koop nooit zachte bollen. Bekijk ze nauwkeurig en neem geen bollen met beschadigde huiden of beschimmelde plekken. Voor een vervroegde bloei de bollen in januari in een schaal planten. Zet deze op een lichte en koele plaats en geef regelmatig water. Zijn de planten 7,5 cm hoog, dan kunt u ze op een zonnige plek op de vensterbank zetten. Zon. Hollandse irissen hebben een beschutte en zonnige standplaats nodig. Doorlatende, diep losgemaakte grond. Lichte leem of zandgrond is goed geschikt. Bij veel vocht in de zomer kunnen de bollen rotten. Misvormde scheuten en bloemen kunnen op bolrot duiden, veroorzaakt door de schimmel Penicillium. Deze heeft blauwgrijze sporen. Aangetaste bollen vernietigen. Bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats. Voorkom beschadigingen van de huiden bij het planten.